Dnevnik doktora Miodraga Lazića — svedočanstvo borbe za svaki život

Pratite nas
Nedavno preminuli lekar Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu, kao hirurg dobrovoljac proveo je četiri godine na ratištu devedesetih i sva dešavanja, operacije i emocije opisao je u svom dnevniku. Knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ izašla je 1996. godine, a sada posle njegove smrti izdavač je Ministarstvo odbrane.

Svoj dnevnik doktor Lazić je posvetio srpskom narodu, hrabrim borcima, požrtvovanim sestrama u ratnim bolnicama, ali i svojoj deci, da bi, kako je zapisao, shvatili zašto njihov otac nije bio sa njima.

„Dobila sam na stotine pisama iz Kanade, iz Evrope, iz Amsterdama od ljudi. Njihove lične priče, kako im je spasio trogodišnje dete, kako je spasio muža i kako su oni danas jedna velika srećna porodica zahvaljujući mom ocu. Nadam se da odnegde gleda i da se ponosi“, rekla je Nina Vujović, ćerka Miodraga Lazića.

Dnevnik ratnog hirurga“ nije samo svedočanstvo borbe za svaki život, već i istorijsko svedočanstvo, stoji u pogovoru ovog izdanja.

„Preko 3.500 operacija je opisano u tom dnevniku, mnogo dramatičnih događaja, geopolitičkih podataka, privatnih ličnih podataka, jednostavno knjiga koja zaslužuje da bude pročitana i koja će u pravom svetlu pokazati da je dr Lazić ostavio svom srpskom narodu jednu knjigu duboke odanosti“, kazao je dr Goran Maksimović, autor pogovora, preneo je RTS.

Medija centar Odbrana objavio je knjigu u ediciji „Ratnik“.

„Dr Lazić je bio jedan od njih, jedan od najboljih, jedan od najhrabrijih jedan od onih za koje poželite da ste ga poznavali kada slušate od ljudi koji su život proveli sa njim“, naveo je Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

Od doktora Laze, koji je od posledica virusa korona preminuo 14. aprila, i danas se sa velikim pijetetom opraštaju mnogi a u njegovom Nišu pokrenuta je inicijativa da Urgentni centar ponese njegovo ime.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala