Ukrajina „predaje“ geografiju španskim medijima: Traže da promene kartu sa Krimom

© Sputnik / Andrey IglovPolitička karta Evrope sa Krimom kao delom Rusije
Politička karta Evrope sa Krimom kao delom Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Ukrajine u Madridu obratila se španskom Ministarstvu spoljnih poslova i lokalnoj televizijskoj i radio-kompaniji RTVE sa zahtevom da isprave kartu na kojoj su Krim označili kao teritoriju Rusije, saopštila je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džepar.
„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nastavlja da ‘predaje’ geografiju stranim medijima – ovog puta španskoj televizijskoj i radio-kompaniji RTVE koja je objavila infografiku o širenju kovida 19. Takve pojave su nedopustive“, napisala je Džepar na Fejsbuku.

Ukrajinske diplomatske misije u raznim zemljama su više puta izražavale nezadovoljstvo što je Krim na različitim kartama označen kao ruska teritorija.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine na referendumu održanom posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Ruske vlasti su u više navrata izjavljivale da su stanovnici Krima na demokratski način, u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala