Ugroženo zdravstveno stanje Mladića: Dodik zatražio adekvatno lečenje generala

© AP Photo / Peter DejongRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je uputio pismo predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudiji Karmelu Ađijusu i ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN sa zahtevom da se omogući adekvatno lečenje generala Ratka Mladića.

Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava se iz dana u dan, upozorava njegova porodica, koja strahuje od najgoreg mogućeg ishoda.

„Nadam se da nema u svetu onih koji misle da generalu Mladiću ne treba dati adekvatnu lekarsku zaštitu i zato sam pisao nadležnim u Ujedinjenim nacijama, pod čijom je upravom Mehanizam koji sada postoji, da im skrenem pažnju na pitanje adekvatnog tretmana“, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, prenosi RTRS.

Smatra da lekarski odnos i medicinski tretman generala Mladića i bilo kog čoveka treba da bude izvan politike.

„Mislim da general Mladić zaslužuje da bude adekvatno tretiran sa stanovišta medicinske usluge koja mu se mora dati. Ono što mi imamo kao do sada i naša percepcija i naše iskustvo jeste da su mnogi naši ljudi koji su otišli u Hag umrli, i mnogi su tamo stradali zato što nije bilo adekvatne medicinske zaštite“, rekao je Dodik.

Uprkos tome što su Mladićeva porodica, odbrana i njegov lekarski tim blagovremeno tražili da budu preduzete odgovarajuće mere lečenja, to se nije dešavalo, i sad je situacija takva da samo u bolnici general Mladić može dobiti adekvatnu negu, kaže njegov sin Darko Mladić.

Doktori su jako zabrinuti zato što smatraju da bukvalno jedan mali pad njemu može da bude koban, a da ne govorimo u slučajevima da mu je ponovo povećan rizik za moždani udar i infarkt zbog ove opšte slabosti kojoj je izložen, tako da je stvarno stanje jako loše i hitno je potrebno prebacivanje u bolnicu“, jasan je generalov sin, Darko Mladić.

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je institucije Srpske, nadležne institucije UN i Međunarodnog crvenog krsta da zahtevaju da general Mladić bude hitno upućen na neophodno bolničko lečenje, ocenjujući da izbegavanje uprave pritvorske jedinice da ga pošalje na adekvatno lečenje ugrožava njegova osnovna ljudska prava, pa čak i život.

„Svaka ta pomoć je jako bitna, pogotovo institucionalna, gde su najviše institucije naših država, i Srbije i Srpske reagovale i upozorile međunarodnu javnost na moguće posledice i na to da general ima pravo da bude lečen, kao i svaki drugi čovek “, dodao je Mladić.

Mladićeva porodica i odbrana čekaju odgovor na svoje zahteve, upućene na više adresa, u vezi sa prebacivanjem generala Mladića u bolnicu, kako bi se, kažu, predupredio najgori mogući ishod.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala