Skandal u SAD: Američke podmornice decenijama pravljene od nekvalitetnog čelika

© AP Photo / U.S. NavyAmerička podmornica
Američka podmornica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vodeći isporučilac visokokvalitetnog čelika za podmornice američke ratne mornarice umešan je u skandal zbog višedecenijske prodaje nekvalitetnog metala, jer je jedan od saradnika kompanije lažirao rezultate laboratorijskih istraživanja, piše agencija AP, pozivajući se na Ministarstvo pravde SAD.

Reč je o kompaniji „Bredken Ink“, glavnom isporučiocu visokokvalitetnog metala na brodogradilištu „Elektrik Bout“ i „Njuport Njuz Šipbilding“, gde se grade nuklearne podmornice za američku mornaricu.

Kompanija je, prema podacima Ministarstva pravde, platila 10,9 miliona dolara u okviru sporazuma o odlaganju krivičnog gonjenja.

Polovina isporučenog metala SAD - nekvalitetna

Ona je 2008. godine kupila metaluršku fabriku u Takomi. Devet godina kasnije, prilikom promene rukovodstva preduzeća, otkriveno je da je bivša direktorka fabrike, 66-godišnja Ilejn Tomas, od 1990-ih godina lažirala rezultate analize 240 partija čelika za trupove podmornice. To je polovina ukupne količine metala koji je „Bredken“ isporučio za potrebe američke flote.

Ona je priznala krivicu i rekla da je smatrala da je glupo testirati metal na tako niskim temperaturama. Njeno suđenje će početi 30. juna.

„'Bredken Ink' doveo u opasnost operacije američke mornarice i živote mornara“, izjavio je tužilac Sijetla Brajan Moran.

Moran smatra da je, iako se u dokumentima istrage ne pominju nesreće prouzrokovane niskim kvalitetom metala, mornarica imala dodatne troškove za borbenu gotovost podmornica. Nije saopšteno o kojim se podmornicama radi.

Nakon što je prevara otkrivena, kompanija je aktivno sarađivala sa policijom i obećala da će pooštriti kontrolu nad fabričkom laboratorijom. Ukoliko „Bredken“ ispuni zahteve Ministarstva pravde, optužba kompanije za prevaru će biti odbačena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala