Rusija: Američke sankcije Međunarodnom krivičnom sudu ─ dokaz dvostrukih standarda

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenjem sankcija Međunarodnom krivičnom sudu Sjedinjene Američke Države ponovo su potvrdile posvećenost dvostrukim standardima u vođenju svoje spoljne politike, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je „sa žaljenjem“ primilo još jedno uvođenje jednostranih američkih sankcija, ali ovog puta je njen adresat bio „neobičan“ – ne neka od mnogih država nepodobnih za SAD, već Međunarodni krivični sud i njegovi zaposleni.

„Što se tiče procene onoga što se dešava u Međunarodnom krivičnom sudu, izjave visokih predstavnika američke administracije nisu nam otkrile ništa novo. Mi već duže vreme dosledno govorimo o sistemskim i dubinskim problemima Suda na specijalizovanim međunarodnim platformama. Čak možemo da primetimo i neke tekstualne podudarnosti. Tako je gospodin (državni sekretar Majk) Pompeo napomenuo je da za 18 godina postojanja, Sud izrekao samo četiri kazne, potrošivši više od milijardu dolara. Na to je ukazivalo, i bukvalno istom formulacijom, na primer, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u svojoj izjavi od 16. novembra 2016. Osim što Sud tada nije imao 18 godina, već 14“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Edvard Galager: Važio je za „legendu“ među specijalcima, ali su njegovi saborci ubrzo nakon pristizanja u Irak mogli da se uvere u drugačiju istinu - Sputnik Srbija
Ubijali civile i klali zarobljenike, a Tramp bi da ih — pomiluje!

Istovremeno, Moskva je skrenula pažnju na činjenicu da Sjedinjene Američke Države, iznoseći zahteve ovom sudu, pokušavaju da Sud predstave kao strukturu „koja želi da baci u zatvor američke vojnike ‘koji brane slobodu’, jer je Rusija koristi u svoje interese“.

„Podsećamo generalnog tužioca: Rusija ne samo da ne manipuliše Međunarodnim krivičnim sudom, već, u principu, ni na koji način ne sarađuje sa njim, ne finansira ga, ne učestvuje u njegovim radnim strukturama i, uopšte, ne održava nikakve kontakte s njim. Ali Sjedinjene Američke Države, naprotiv, očigledno pokušavaju da utiču na Sud kako bi sprečile da američka vojska bude procesuirana u okviru ‘avganistanskog dosijea’. A odluka o sankcijama samo je jedna od potvrda toga“, navodi se u odgovoru ruskog Ministarstva.

„Proizilazi da se Vašington bori protiv nekažnjivosti samo onda kad ta borba ne dotiče same Sjedinjene Američke Države i može da se iskoristi za vršenje pritiska na vladu neke zemlje i mešanje u unutrašnje poslove. Vrlo je indikativno ispoljavanje politike dvostrukih standarda. A takođe je dobra ilustracija koncepta „svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, koji aktivno promovišu Amerikanci i njihovi saveznici, pri čemu Sjedinjene Američke Države, očigledno, imaju privilegiju da određuju po kojim pravilima treba da živi ostatak sveta“, zaključuje se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je prošle nedelje ukaz o uvođenju ekonomskih sankcija članovima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji su umešani u istragu o mogućim zločinima koje su američki vojnici počinili u Avganistanu, saopšteno je iz Bele kuće. Moskva se optužuje da koristi sud za sopstvene interese.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala