Poklonska: Poslaću zahvalnicu Porošenku, bez njega ne bi bilo krimskog referenduma

© Sputnik / Aleksandar Polegenjko / Uđi u bazu fotografijaNatalija Poklonska
Natalija Poklonska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica ruske Državne dume Natalija Poklonska izjavila je da su organizatori državnog prevrata u Ukrajini, uključujući bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, doprineli aktivizaciji Krimljana u njihovoj višedecenijskoj težnji da se vrate u svoju istorijsku domovinu u Rusiju, te da razmišlja da Porošenku uputi pismo zahvalnice.

Ranije je Porošenko tokom saslušanja na sudu prilikom razmatranja žalbe na presudu bivšem šefu države Viktoru Janukoviču za izdaju, izjavio da ga smatra odgovornim za to što je Ukrajina izgubila Krim.

Prema rečima Poklonske, organizatori i izvršitelji državnog udara u Ukrajini 2014. godine pokrenuli su Krimljane na odlučne akcije u njihovoj dvadesetogodišnjoj želji da se vrate u svoju istorijsku otadžbinu, u Rusiju.

„Porošenko može samo da krivi sve oko sebe, od Janukoviča do krimskih galebova, samo da ne prizna očigledno, za šta, vidi se, nikada neće imati hrabrosti. Bez ljudi poput Porošenka, krimski referendum ne bi bio moguć“, izjavila je poslanica.

Ujedinjenje Krima i Rusije

Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statuom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala