Operator „Severnog toka 2“ tražio od Danske da dozvoli novim brodovima da nastave radove

© Nord Stream 2 / Axel SchmidtPlovilo "Soliter" na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod "Severni tok 2"
Plovilo Soliter na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operator gasovoda „Severni tok 2“, kompanija „Nord strim 2 AG“, zatražio je od danskih vlasti da unese izmene u dozvolu za gradnju gasovoda, koje se odnose na mogućnost korišćenja usidrenih plovila, saopštila je pres-služba kompanije.

Iz kompanije „Nord strim 2 AG“ ističu da su usidreni brodovi uspešno korišćeni prilikom izgradnje danskog dela gasovoda „Severni tok 2“, kao i dela gasovoda u vodama Nemačke.

Ističe se da je podneti zahtev upozoravajuća mera „u skladu sa preporukama Danske agencije za energetiku“.

Danska je zabranila da se prilikom izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ koriste usidrena plovila, jer bi sidra mogla zakačiti neeksplodiranu municiju koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora.

Danci su propisali uslove da se za završetak izgradnje gasovoda mogu koristiti brodovi sa sistemom dinamičkog pozicioniranja. Takvi brodovi se mogu održavati na jednom mestu bez usidravanja.

Izgradnju „Severnog toka 2“ mogli bi završiti brod za polaganje cevi „Akademik Čerski“ sa sistemom dinamičkog pozicioniranja i barža „Fortuna“ kompanije „MRTS“, koja nema takav sistem. Oba broda trenutno se nalaze u luci „Mukran“ – logističkom terminalu „Severnog toka 2“.

Agencija „Blumberg“ izveštava da je Danska primila zahtev i da se odluka može očekivati u narednim mesecima.

Rad na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ obustavljen je nakon što je Amerika krajem prošle godine usvojila budžet za odbranu, koji uključuje i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u gradnji „Severnog toka“. Nako toga je švajcarska kompanije „Olsiz“ prekinula sa polaganjem cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala