Nemački ministar: Američke sankcije ne menjaju stav Berlina o „Severnom toku 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Namera Sjedinjenih Američkih Država da prošire sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ nisu promenile stav Nemačke prema realizaciji ovog projekta, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas nakon sastanka sa poljskim kolegom Jacekom Čaputovičem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka Masa i Čaputoviča saopšteno je da Nemačka i Poljska i dalje imaju različite stavove u vezi sa izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“. Izgradnja ovog gasovoda predstavlja kamen spoticanja u odnosima Nemačke i Poljske. Varšava se, za razliku od Nemačke, snažno protivi izgradnji gasovoda i pozdravlja sve pokušaje njegovog blokiranja ili otežavanja njegove izgradnje.

„‘Severni tok 2’ je projekat koji je Poljska kritikovala od samog početka, jer ne osigurava energetsku bezbednost i čini je zavisnom od snabdevanja od jednog dobavljača, a to je ‘Gasprom’“, istakao je Čaputovič. Prema njegovom mišljenju, gasovod ugrožava zemlje srednje i istočne Evrope, kao i Ukrajinu.

„Moramo težiti diverzifikaciji i truditi se da ovaj projekat ne bude realizovan“, zaključio je Čaputovič.

Sa svoje strane, Mas je podsetio da mišljenje Poljske o ovom pitanju nije novo.

„Naš odnos prema ovom projektu se ne menja“, istakao je nemački ministar dodavši da Nemačka ne prihvata ekstrateritorijalne sankcije.

Gasovod „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog  toka“.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene AmeričkeDržave, koje promovišu tečni prirodni gas u EU. SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala