Lavrov: Predlozi Rusije o deeskalaciji odnosa sa NATO-om – bez odgovora

© Flickr / MarijananaRusija NATO ilustracija
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva se zalaže za nastavak dijaloga sa svim zemljama-članicama NATO-a, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, istakavši da su predlozi Moskve o deeskalaciji na liniji Rusija-NATO ostali bez konkretnih odgovora.
„Samo ću reći da smo mi za nastavak normalnog dijaloga sa svim zemljama koje su članice Severnoatlantskog saveza u vojnoj oblasti, kako bismo sveobuhvatno razmatrali čitav niz pitanja koja se tiču vojno-političke bezbednosti na evropskom kontinentu, u evroatlantskom prostoru u širem kontekstu, na osnovu objektivne analize, na osnovu objektivne procene rizika i pretnji koji ovde postoje“, rekao je ministar posle telefonskog razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Šef ruske diplomatije je istakao da su dobro poznati predlozi Moskve o smanjenju napetosti na liniji kontakata Rusije i Severnoatlantske alijanse, da su o tome obaveštene i SAD i NATO, ali da do sada nisu dobijeni konkretni odgovori.

„Oni ostaju na stolu, a kada NATO bude spreman i mi ćemo biti spremni za konkretne korake u cilju deeskalacije“, istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija neće davati ocene o odnosima Vašingtona i Berlina u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz nemačkih baza.

„Pratimo raspravu o delimičnom povlačenju američkih trupa iz Nemačke, pratimo izjave nemačkih zvaničnika i raspravu u nemačkom parlamentu. Ovo je tema koju ne bih želeo ni da komentarišem“, konstatovao je Lavrov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala