Lavrov: Nadam se da dogovor Beograda i Prištine neće imati sudbinu prethodnih sporazuma

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da će tokom svoje posete Beogradu razgovarati sa srpskim rukovodstvom o američkoj inicijativi da se 27. juna u Beloj kući održe pregovori o Kosovu.

„Prekosutra ćemo posetiti Beograd. Nadamo se da ćemo tamo porazgovarati i o tome kako se tamo konkretno vide praktični koraci onih zemalja koje predlažu svoje posredničke usluge – kako te korake vidi srpsko rukovodstvo“, rekao je Lavrov na brifingu.

On je dodao da će Moskva prihvatiti bilo koju opciju za rešavanje pitanja o Kosovu sa kojim se složi Beograd, ali ne bi želela da sporazumi sa Kosovom ostanu na papiru, kao prethodni.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je isticao, između ostalog i na sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume o kosovskom pitanju koji budu prihvatljivi za Srbiju i srpski narod. U tom procesu ima veliki broj posredničkih usluga i ne bih želeo da mogući sporazumi koji budu postignuti između Beograda i Prištine, dožive istu sudbinu kao i sporazumi koje su vlasti država postigle posredovanjem Brisela“, istakao je Lavrov.

On je objasnio da ima u vidu sporazume o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu od pre pet godina, kao i sporazume o početku suđenja pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova koji su optuženi za trgovinu ljudskim organima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetiće Beograd 18. juna, gde će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Razgovaraće o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i regionalnim pitanjima.  Poseta Lavrova Beogradu bila je prvobitno planirana za kraj marta, ali je odložena zbog pandemije virusa korona. Predsednik Srbije nedavno je rekao da je uveren da ruski ministar u posetu našoj zemlji dolazi sa prijateljskim rečima i porukama.

Podsetimo, specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da postoje uslovi da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu 27. juna u Beloj kući. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu .

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala