Kijev na gubitku: „Gasprom“ uklanja cevi za tranzit gasa preko Ukrajine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGasno tranzitno čvorište u Kurskoj oblasti
Gasno tranzitno čvorište u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ počela je da uklanja cevi koje služe za tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine, saopštio je šef Operatora sistema za transport gasa u Ukrajini Sergej Makogon u intervjuu za „Oilpoint“.

Prema rečima Makogona, uskoro će biti prekinut izvor prihoda za ukrajinski budžet, koji je ostvarivan zahvaljujući tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine.

„Činjenica da je 'Gasprom' počeo da demontira cevi na svojoj teritoriji, kojima se gas isporučuje na granicu sa Ukrajinom – predstavlja problem, ali mi na to ne možemo posebno uticati“, rekao je Makogon.

Pritom, on je istakao da Kijev ne odustaje od tranzita, ali da ruska kompanija teži ka njegovom prekidu.

Ugovor o tranzitu

Krajem prošle godine Moskva i Kijev su potpisali paket sporazuma o daljem tranzitu gasa preko Ukrajine. Rok ugovora je pet godina. Prve godine je planirano da bude distribuirano 65 milijardi kubnih metara gasa, a sledeće četiri godine — po 40 milijardi.

Jedan od ključnih uslova za nastavljanje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu bio je prelazak Kijeva na evropska pravila upravljanja sistemom za transport gasa. „Gasprom“ je isplatio „Naftogasu“ 2,9 milijardi dolara na osnovu odluke Stokholmskog suda.

Od početka godine Kijev isporučuje ruski gas Evropi na osnovu novog sporazuma o tranzitu.

Ukrajinski zvaničnici su više šuta upozoravali da će realizacija projekta „Severni tok 2“ prekinuti tranzit ruskog gasa preko Ukrajine. Makagon je u aprilu izjavio da će ukrajinska strana učiniti sve da spreči završetak gasovoda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala