Armata dobija pametnu municiju

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Tenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novo teško borbeno vozilo pešadije T-15 „Armata“ sa borbenim modulom „Kinžal“ i topom kalibra 57 milimetara dobiće visokopreciznu vođenu artiljerijsku municiju, kao i municiju sa „pametnim“ daljinskim detonacijskim sistemom.
Njegov osigurač se može programirati tako da do eksplozije dolazi nakon što projektil probije prepreku. Stoga je, kako objašnjavaju eksperti, ova municija posebno opasna za neprijatelja u zgradama i rovovima, ali može se koristiti i protiv oklopnih vozila, kao i vazdušnih ciljeva - bespilotnih letelica i helikoptera.

„Trenutno se razmatraju razne varijante za borbena vozila pešadije, među kojima su, na primer, borbeni modul „Epoha“ i borbeni modul „Kinžal“ sa automatskim topom 57 milimetara. U svakom slučaju, takvo vozilo u tandemu sa tenkovima tipa T-14 „Armata“ formiraće efikasnu jedinicu koja može da reši mnoge probleme. Recimo, ako je neophodno da se obezbedi poraz protivnika koji se skriva u zgradama, koristiće se daljinska detonaciona municija. Sličan princip se koristi sa ruskim jurišnim granatama koje kombinuju kumulativni efekat probijanja prepreka i termobarički, što obezbeđuje vrlo efikasno uništavanje cilja“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Sergej Suvorov.

Prvobitno je 57-milimetarski vođeni projektil razvijen za nekoliko verzija borbenih modula, ali do sada je uvršćen samo u borbeni komplet „Kinžala“.

T-15 „Armata“ sa „Kinžalom“ prvi put na Paradi pobede

Podmornica Vladimir Monomah - Sputnik Srbija
Tiha gromada: Ruska mornarica dobija najnoviju nuklearnu podmornicu /video/

Teško borbeno vozilo pešadije T-15 na guseničnoj platformi „Armata“ sa „Kinžalom“ prvi put će biti prikazani na Paradi pobede u Moskvi, 24. juna.

Borbeni modul/kupola "Kinžal", na kojima je integrisan novi 57-milimetarski automatski top, zapravo je modifikovana verzija AU-220M „Bajkal“. Njegova brzina gađanja prelazi 80 projektila u minuti. Vertikalni domet uništavanja ciljeva je 7,5 kilometara, a horizontalni - 14,5.

Sa ovim topom je spregnut mitraljez „Kalašnjikova“ kalibra 7,62 milimetara, koji u borbenom kompletu ima oko hiljadu metaka. Pored toga, modul ima i lanser u kome se nalaze dva kontejnera sa supersoničnim protivtenkovskim raketama 9M120 „Ataka“.

Suvorov ocenjuje da će T-15 sa takvom municijom biti odlična podrška novim tenkovima T-14 „Armata“, koje ruska vojska tek dobija.

„Veza tenka ‘Armata’ i borbenih vozila je veoma važna. Tenk je sam po sebi veoma moćan oklopnjak, koji sam po sebi rešava takve probleme kao što su borba sa neprijateljskim tenkovima, uništavanje utvrđenja ili drugih skloništa koja ometaju kretanje pešadije. Međutim, tenk je prilično ranjiv pred specijalnim protivtenkovskim sredstvima, kao što su bacači granata. Upravo u takvim situacijama u borbu ulaze borbena vozila pešadije. U suprotnom, nedostatak odgovarajućih sredstava za zaštitu tenkova i potpuna koordinacija između ovih vrsta oružja dovešće do neizbežnog poraza“, objasnio je Suvorov.

Veći kalibar opravdan i potreban

Prvobitno je T-15 razvijen sa 30-milimetarskim borbenim modulom „Bumerang-BM“, koji je uključivao automatski top 2A42, mitraljez „Kalašnjikov“ kalibra 7,62 milimetra i dva lansera protivtenkovskog sistema „Kornet“.

Eksperti kažu da je prelazak na veći kalibar bio i „opravdan i potreban“, s obzirom da topovi kalibra 30 milimetara polako odlaze u prošlost. Pored toga, municija kalibra 57 milimetara prilikom eksplozije pokriva daleko širi prostor svojim fragmentima, što je izuzetno efikasno u borbi protiv minijaturnih vazdušnih ciljeva kakvi su, na primer, dronovi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala