Zaharova: Ruski pasoši u Donbasu ─ istorijsko svedočanstvo odgovora stanovnika na zverstva Kijeva

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPasoši Rusije i Ukrajine
Pasoši Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući reči šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe o ruskim pasošima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, izjavila da su ti dokumenti istorijsko svedočanstvo odgovora stanovnika Donbasa Kijevu.

Kuleba je u nedelju u intervjuu za list „Ukrinform“ izjavio da Ukrajina smatra „ruske pasoše u Donbasu dokumentima bez ikakve težine“.

„Ruski pasoši u 'okupiranim' oblastima Donjecka i Luganska su dokumenti bez značaja. Izdajući te pasoše, Rusija grubo krši međunarodno pravo. Zbog toga, ti dokumenti za nas nemaju nikakav značaj“, smatra on.

S tim u vezi, Zaharova je podsetila da je car Ivan Grozni „beznačajnim dokumentima“ nazivao osuđujuća pisma Mitropolita Filipa Drugog o zverstvima opričnika (članova specijalne garde Ivana Groznog), a da se mitropolit, kojeg je ubio pomoćnik Groznog Maljuta Skuratov, sada poštuje kao svetitelj Filip Moskovski.

„Tako da pasoši DNR i LNR nisu tako jednostavni, kao što se čine. Ne samo da su pružili mogućnost svojim vlasnicima da prelaze granicu s Rusijom u periodu ograničenja izazvanih pandemijom, već su postali istorijsko svedočanstvo odgovora stanovnika Donbasa na višegodišnja zverstva kijevskog režima. Dmitrij Ivanovič je moćno uporedio -  najvažnije je ne zaustavljati se“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 24. aprila 2019. godine ukaz kojim se pojednostavljuje procedura izdavanja ruskog državljanstva građanima Donbas, a prve ruske pasoše po pojednostaljenoj proceduri oni su dobili 14. juna prošle godine. Putin je rekao da je to pitanje čisto humanitarne prirode, kao i da Rusija nema želju da stvara probleme Kijevu, ali da situacija sa građanskim pravima u Donbasu prelazi granicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala