Sputnjik saznaje: Srbija traži objašnjenje od Grčke zašto naši građani ne mogu u tu zemlju

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisGranični prelaz Evzoni
Granični prelaz Evzoni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije uputila je dopis Vladi Grčke, u kome traži zvanično objašnjenje odluke da građani Srbije ne mogu da uđu u tu zemlju. Odnosno, tražimo odgovor na pitanje da li će građani Srbije ipak moći da uđu u Grčku, kao što je ranije dogovoreno, kaže za Sputnjik ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Iako je najavljeno da će od 15. juna građani Srbije moći da putuju u Grčku, ta zemlja je bukvalno preko noći promenila odluku i objavila je u tamošnjem Službenom glasniku.

Na ulazima u Grčku iz Makedonije, a posebno Bugarske, na zatvorenu rampu jutros su naišle kolone turista iz Srbije. Mnogi su se na letovanje uputili sa malom decom i bebama. Kako saznajemo, uglavnom je reč o ljudima koji su na letovanje krenuli individualno, bez pomoći agencija.

Mnogi su odlučili da neko vreme čekaju na granici, u nadi da je reč o nesporazumu i da će krenuti dalje.

I u Vladi Srbije jednako su iznenađeni ovom odlukom grčkih vlasti. Ministar turizma Rasim Ljajić za Sputnjik kaže da je Srbija upravo uputila dopis Vladi Grčke.

„Tražili smo objašnjenje da li se ova odluka zaista odnosi i na državljane Srbije, s obzirom da smo pre dva dana dobili obećanje od grčkih zvaničnika, pre svega od ministra spoljnih poslova, da naši građani mogu da uđu. Pre toga je u razgovoru premijera Micotakisa sa predsednikom Vučićem 19. maja grčka strana takođe obećala da će otvoriti granice za građane Srbije od 15. juna. U ovom trenutku ne znamo šta je zvanična odluka, da li ova koja je objavljena u Službenom glasniku, ili će pak važiti ovo obećanje koje smo dobili od grčke strane“, kaže ministar Ljajić.

On dodaje da građani u ovom trenutku moraju da budu strpljivi, jer je očigledno da se situacija menja iz časa u čas.

„Ova odluka grčkih vlasti je najbolji dokaz da su preporuke koje smo davali našim državljanima, da odmor provedu u zemlji, jedino racionalne, zato što prilikom svakog putovanja imamo čitav niz nepoznanica. Najsigurnije je i najbezbednije da građani Srbije odmor provode na nekoj od destinacija u našoj zemlji“, ističe ministar Ljajić.

Za sada u Grčku mogu da uđu samo državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije, dok ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU, ne mogu da uđu u tu zemlju.

U dokumentu koji je noćas objavljen u Grčkoj, stoji da će granica ove zemlje biti otvorena za turiste od 1. jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala