Ruski senator: „Ofanzivnost“ Ukrajine ogleda se samo u pogledu Donbasa ─ sve je dalji od nje

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov s podsmehom je prokomentarisao reči šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe o „ofanzivnoj diplomatiji“ Kijeva u odnosima s Moskvom, rekavši da je takva izjava tačna samo kada je Donbas u pitanju – jer se sve više udaljava od Ukrajine, kao i da ona bezuspešno minira Minske sporazume.

Kuleba je prethodno izjavio da ukrajinske vlasti nameću situacije u kojima navodno prva mora da reaguje Rusija. On je takav pristup u intervjuu za „Ukrinformu“ nazvao „ofanzivnom diplomatijom“. Šef ukrajinske dipomatije rekao je da Ukrajina aktivno primenjuje takvu diplomatiju, što potvrđuju posete njenih delegacija Berlinu i Parizu u cilju podsticanja pregovora u „normandijskom formatu“.

Kao primere on je naveo održavanje pregovora kontakt grupe putem video-konferencija u uslovima epidemije, kao i proširenje sastava ukrajinske delegacije članovima vlade i takozvanim predstavnicima Donbasa, u koje spada nekoliko ljudi koji su napustili taj region 2014. godine.

Prema rečima Puškova, ukrajinski ministar spoljnih poslova je „u pravu samo smislu da Ukrajina iznova i iznova ponavlja svoje greške pokušavajući da zaobiđe Minske sporazume, pri čemu svaki put bezuspešno“.

„A Donbas je sve dalje od Ukrajine. U tom smislu je 'ofanzivna'“, napisao je političar na svom Tviter nalogu.

​Ranije je Kuleba izjavio da je spreman za pregovore sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, istakavši da Minski proces, koji je usmeren na rešavanje situacije u Donbasu – „nije mrtav“.

On je dodao da Minski proces „drži u životu nemačko-francuski respirator“.

Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u zemlji. Prema poslednjim podacima UN-a, u sukobu je do sada stradalo oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala