Rusija: SAD nanele udarac svim stubovima evropske bezbednosti

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika, najbliža saveznica brojnih evropskih zemalja, nanela je udarac svim glavnim stubovima vojne bezbednosti u Evropi, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Bilo koji nepristrasni posmatrač doći će do zaključka da su Sjedinjene Američke Države, najbliži saveznici Francuske, napadale sve glavne stubove vojne bezbednosti u Evropi“, rekao je Gruško tokom sastanka komiteta Saveza Federacije Rusije za međunarodne poslove.

Kako je pojasnio ruski diplomata, sve je počelo kada je Vašington „faktički zabranio saveznicima da ratifikuju sporazume o adaptaciji Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi“.

„U svetlu aktuelnih razmeštanja NATO snaga, postaje apsolutno jasno zbog čega su sve to uradili“, rekao je on.

Zatim je, prema njegovim rečima, usledio izlazak SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, a na kraju su „naneli udarac Sporazumu o otvorenom nebu“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Amerika samo traži izgovore da istupi iz međunarodnih sporazuma

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa prestao je da važi 2. avgusta prošle godine na inicijativu Amerike. Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i malog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Američki predsednik Donald Tramp je u maju saopštio da Vašington kroz pola godine napušta Sporazum o otvorenom nebu, jer Rusija „ne ispunjava svoje obaveze“. Rusija je više puta negirala optužbe SAD povodom kršenja Sporazuma. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Moskva pregovarati sa Vašingtonom samo na recipročnoj osnovi i istaklo da su bilo kakvi ultimatumi SAD neprihvatljivi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala