Sloboda za sveštenike: Iz pritvora pušteni Mirčeta Šljivančanin i Željko Ćalić /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićSveštenik Mirčeta Šljivančanin
Sveštenik Mirčeta Šljivančanin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveštenici Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice i Željko Ćalić iz Danilovgrada večeras su pušteni na slobodu, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Njima je ranije danas rešenjem podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva određeno zadržavanje do 72 sata zbog, kako se navodi, „postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 Krivičnog zakona Crne Gore”. Državni tužilac Jelena Protić je kao razlog za zadržavanja navela mogućnost ponavljanja krivičnog dela.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Nenad Vujanović u postupku izviđaja prema osumnjičenom svešteniku protojereju Mirčeti Šljivančaninu, odlučujući po žalbi branilaca advokata Boža Milonjića i Vladimira Čađenovića, koji su izjavili protiv rešenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici o zadržavanju osumnjičenog sveštenika u tzv. tužilačkom pritvoru do 72 časa, veoma efikasno i ekspeditivno je odlučio po žalbi i doneo rešenje kojim je uvažio žalbu branilaca o. Mirčete Šljivančanina i ukinuo rešenje podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva o njegovom zadržavanju u pritvoru.

Istim rešenjem je naređeno da se prota Mirčeta odmah pusti na slobodu i on se, kako nam je saopštio otac Velibor Džomić, nalazi na Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja sa vernim narodom.

„Potvrdio se stav branilaca da je postupanje u ovom slučaju Tužilaštva danas, kao i Uprave policije sinoć, bilo nezakonito, jer je o. Mirčeta bez ikakvog osnova nakon davanja izjave zadržan u pritvoru. Ovo je u pravnom smislu vrlo važno rešenje i već postaje sudska praksa. To je jako važno za sve buduće slučajeve, da nema nijednog osnova za zadržavanje našeg sveštenika u pritvoru nakon davanja eventualnih izjava u policiji u svojstvu građana zbog  mirnih, blagoslovenih i dozvoljenih litija koje se organizuju protiv Zakona o slobodi veroispovjesti i njegovih spornih i diskriminatornih neustanih odrebi”, kazao je protojerej-stavrofor Velibora Džomić, kordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko- primorske za Svetigoru.

I sudija za istragu Osnovnog suda u Danilogradu Sonja Keković u postupku izviđaja prema osumnjičenom svešteniku Željku Ćaliću, a odlučujući po žalbi branioca advokata Radoja Bojovića, donela je rešenje kojim je uvažila žalbu i ukinula rešenje podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva o njegovom zadržavanju u pritvoru, nakon čega je o. Željko pušten na slobodu.

Prota Mirčeta Šljivančanin se nakon puštanja na slobodu zahvalio na podršci Mitropolitu Amfilohiju, sveštenstvu, pravnicima, posebno vernom narodu i poručio:

„Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što sam sveštenik toga naroda. Mi se borimo protiv svakog zla, pa i ovog koje je ovaj Zakon doneo i doveo do toga da se sveštenici zatvaraju. Ovaj pritvor je samo jedna mala stanica na ovom putu, osetio sam ljubav i molitvu Crkve. Idemo dalje do Hristove pobede. Ne damo svetinje!”

© Foto : Sputnjiku ustupio Miloš LučićŠljivančanin sa sveštenicima i vernicima ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici
Sloboda za sveštenike: Iz pritvora pušteni Mirčeta Šljivančanin i Željko Ćalić /foto/ - Sputnik Srbija
Šljivančanin sa sveštenicima i vernicima ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici

Puštanje na slobodu danilovgradskog paroha vernici su dočekali ispred policijske stanice. Oni su ispratili oca Željka kroz ulice Danilovgrada uz pesmu: „Sviće zora Danilovgradu, sloga biće poraz vragu”.

Prota Željko je sabranima kazao da bitku za odbranu svetinja nastavljamo.

Sveštenici Željko Ćalić i Mirčeta Šljivančanin su sinoć lišeni slobode nakon što su dali izjave zbog litija koja su održane u Danilovgradu u Podgorici, a za koje su bili navedeni kao organizatori u zahtevima podnetim Upravi policije za odobrenje javnih okupljanja. Tužilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva Jelena Protić ranije danas im je odredila zadržavanje do 72 časa.

Tokom njihovog saslušanja ispred Tužilaštva se okupio veći broj sveštenika i građana u znak podrške o. Mirčeti i o. Željku, ali i protesta zbog diskriminatornog odnosa vlasti prema sveštenicima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala