Peskov građanima: Uživajte u gledanju parade kod kuće, biće to remek-delo

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaJurišni avioni Su-25 tokom vazdušnog dela Parade pobede u Moskvi
Jurišni avioni Su-25 tokom vazdušnog dela Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parada pobede, koja će biti održana 24. juna u Moskvi, moći će komforno da se gleda putem televizije, biće to živopisan prenos koji organizuje ogroman tim stručnjaka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je parada „maltene remek-delo svaki put“.
„Preporučujemo da se iskoristi prilika da se parada vidi u svim njenim nijansama“, rekao je on.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je ranije zamolio Moskovljane da ostanu kod kuće tog dana i podsetio da su masovne manifestacije u prestonici za sada zabranjene.

Kremlj razume odluku lokalnih vlasti da ne održe paradu

Peskov je takođe rekao da se Kremlj sa razumevanjem odnosi prema odlaganju parada u regionima i dodao da je to njihovo pravo.

„Apsolutno razumemo, to je prerogativ rukovodilaca regiona. Ovo su specijalna ovlašćenja koja su im data usled epidemiološke opasnosti i oni (rukovodioci) realizuju ta ovlašćenja, jer guverneri, kako je govorio predsednik (Vladimir Putin), ’na licu mesta‘ jasnije vide kako zapravo stoje stvari“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje koji je stav Kremlja povodom činjenice da brojni regioni odustaju od parade zbog sanitarno-epidemiološke situacije.

Samohodna artiljerijska oklopna vozila Msta S na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Proba Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi /video/

Prisustvo američkog vrha neizvesno

Kada je reč o prisustvu američkih zvaničnika, zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva polazi od toga da ni savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O‘Brajen, ni ministar odbrane SAD Mark Esper neće doći na Paradu pobede u prestonicu 24. juna.

„Što se tiče mogućeg američkog učešća, to je zasebno pitanje i za sada nema jasnog stava“, rekao je on.

Makron nije dobio poziv Rusije

Iz Jelisejske palate saopšteno je da predsednik Francuske Emanuel Makron nije dobio poziv od Rusije da prisustvuje paradi u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

„Gospodin Makron neće doći u Moskvu (na paradu pobede 24. juna), on nije dobio poziv ruskih vlasti“, rekla je sagovornik agencije.

Ko jeste dobio poziv?

Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali je ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Portparol Kremlja ranije je naveo da su učešće na Paradi pobede potvrdili predsednici niza zemalja iz Zajednice nezavisnih država. Najavljeno je da će paradi prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski predstavnik Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Upitan da li je potvrda stigla i iz Kijeva, Peskov kaže da nije i ukazao da Ukrajina nijednom nije pokazala želju da podeli radost tog praznika.

Podsetimo, svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitate još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala