Moskva uzvraća Češkoj: Dvoje čeških diplomata do 17. juna da napuste Rusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskva uzvaraća Češkoj: Dvoje čeških diplomata do 17. juna da napuste Rusiju
Moskva uzvaraća Češkoj: Dvoje čeških diplomata do 17. juna da napuste Rusiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da dvoje čeških diplomata proglasi za persone non grata. Oni su dužni da napuste RF do 17. juna. Na taj način Ministarstvo je odgovorilo na mere zvaničnog Praga zbog diplomatskog skandala u vezi sa ruskim državljaninom koji je navodno uneo otrov ricin u Češku, kako bi otrovao lokalne političare.

„Rukovodeći se principom uzajamnosti kao i tačkom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine za persone non grata proglašena su dva saradnika ambasade Češke u Moskvi. Njima je naloženo da sa porodicama napuste teritoriju Rusije do 17. juna“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Dobili smo prezimena dve osobe koje su proglašene za nepoželjne osobe“, rekao je novinarima češki ambasador Vitezlav Pivonjka, koji je bio pozvan na konsultacije u Ministarstvo.

Češki ambasador je dodao da je tokom razgovora u Ministarstvu bilo reči o početku konsultacija između Moskve i Praga o bilateralnim odnosima.

Prema njegovim rečima, dve zemlje će za nekoliko nedelja početi pregovore u vezi sa spomenikom maršalu Konjevu.

Češki mediji su u maju objavili da je ruski državljanin sa diplomatskim pasošem navodno uneo u Češku otrov ricin s namerom da otruje lokalne političare koji su odgovorni za demontiranje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u češkoj prestonici i preimenovanju trga ispred ruske ambasade u Trg Borisa Njemcova, opozicionara ubijenog u centru Moskve pre nekoliko godina.

Nakon toga, češki premijer Andrej Babiš je izjavio da je vlada donela odluku o tome da dvoje ruskih diplomata proglase za persone non grata.

Kako su rekli u „Rosotrudničestvu“, Češku su potom napustili vršilac dužnosti šefa te agencije u Pragu i još jedan njen zaposleni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je medijske navode nazvao „novinarskom patkom“, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ukazao da nema dokaza da je Moskva pokušala ikoga da otruje.

I češki predsednik Miloš Zeman je izrazio sumnju u pouzdanost medijskih informacija, a vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je rekao da policija i specijalne službe nemaju nikakve dokaze.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će potezi Praga naići na adekvatan odgovor i da će biti uzeti u obzir prilikom formiranja ruskog stava prema Češkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala