Moskva: Posle diplomatskog skadala, češki ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Češki ambasador u Moskvi Vitezlav Pivonjka pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog diplomatskog skandala između dve zemlje a u vezi medijskim izveštajima o tome da je ruski državljanin uneo otrov ricin u Češku.

Radi se o slučaju optužbi da je ruski državljanin sa diplomatskim pasošem navodno uneo u Češku otrov ricin s namerom da otruje lokalne političare koji su odgovorni za demontiranje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u češkoj prestonici i preimenovanju trga ispred ruske ambasade u Trg Borisa Njemcova, opozicionara ubijenog u centru Moskve pre nekoliko godina.

Nakon toga, češki premijer Andrej Babiš je izjavio da je vlada donela odluku o tome da dvoje ruskih diplomata proglase za persone non grata.

Kako su rekli u „Rossotrudničestvu“, Češku su potom napustili vršilac dužnosti šefa te agencije u Pragu i još jedan njen zaposleni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je medijske navode nazvao „novinarskom patkom“, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ukazao da nema dokaza da je Moskva pokušala ikoga da otruje.

I češki predsednik Miloš Zeman je izrazio sumnju u pouzdanost medijskih informacija, a vice-premijer i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je rekao da policija i specijalne službe nemaju nikakve dokaze.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će potezi Praga naići na adekvatan odgovor i da će biti uzeti u obzir prilikom formiranja ruskog stava prema Češkoj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala