Prikivaju Crkvu na krst — mitropolit Amfilohije o hapšenju sveštenika

© Foto : Miloš LučićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Zapanjeni smo ovim što se dogodilo sa trojicom naših sveštenika. Oni prikivaju Crkvu na krst“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ispred hrama u Podgorici, nakon saslušanja sveštenika u Crnoj Gori zbog navodnog kršenja zdravstvenih propisa.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da će ubuduće svaku litiju policiji prijavljivati on, kako bi službenici te institucije hapsili njega, a ne sveštenike kao do sad.

„Ako treba nekoga da procesuiraju, to je mitropolit... jer sve što se događa ovde u Mitropoliji, zavisi od njega, a ne od sveštenika i vernika. Ja sam potpisao već, ja ću da potpišem za litiju u Podgorici, jer meni je neprijatno da moji sveštenici budu suđeni i osuđeni, a ja sam glavni akter“, istakao je Amfilohije.

Naveo je da će se litije odvijati po propisima koordinacionog tela, ali da Crkva nije policijska organizacija, ona priziva narod na čisto crkveni čin. Ako se zakon o veri povuče, pitanje će biti rešeno, dodao je vladika. On pita i zašto se brine o javnom zdravlju, ako zvanično u Crnoj Gori nema zaraženih. Crkva se brine i o zdravlju duše i tela, kaže Amfilohije i navodi:

„Ovo što se sad događa, teže mi je od svega što mi se događalo u životu. Ja sam sam spreman da zaštitim narod i istinsku Crnu Goru, kojom se ne može manipulisati. Štitimo obraz Crne Gore od onih koji su sebe poistovetili sa državom.“

Na pitanje novinara da li se vlast plaši litija jer deluju kao protesti, „pošto su i sami protestima došli na vlast“, mitropolit odgovara da ne zna zašto se ovako bezumno ponašaju i optužuju da su litije političke. „Po ponašanju naroda vidi se kakve su litije, od deteta Une do starca koji je plakao zbog rušenja konaka. Namesto da grade, oni ruše. Toliko zgrada i hotela podignuto, a jedino je srušen taj konak. To je čisto politički čin.“

Govoreći o hapšenju sveštenika i pozivanju organizatora na odgovornost, mitropolit kaže da su zapanjeni takvim potezom.

„Zapanjeni smo ovim što se dogodilo sa trojicom naših sveštenika. Ovo što rade je upravo zastrašivanje naroda, kao što su radili ’45, pa nadalje. Na strahu narodnom hoće da grade budućnost Crne Gore. Strah je zločin. To je zločinački odnos prema narodu i Crnoj Gori. Brane svoju vlast i ono što su stekli. A oni znaju kako su to stekli. Mi smo došli zajedno devedesetih godina. Pošteno rečeno, da oni nisu izvršili tu promenu, ja nikad ne bih bio mitropolit. U prethodnoj vlasti sam bio persona non grata“, naveo je.

Mitropolit kaže da se narod više ne plaši, a Crkva se nikad nije ni plašila. „Zato je Crkva na raspeću dve hiljade godina i ovo je nastavak tog raspeća. Žao nam je što su oni ti koji prikivaju Crkvu na krst. Nismo to očekivali od njih. Ovo što sad rade je meni i bilo kome normalnom neshvatljivo“, dodao je mitropolit. 

Podsetimo, više sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvano je na razgovor u centre bezbednosti u Podgorici, Danilovgradu i Budvi, sveštenicima Mirčeti Šljivančaninu i Željku Ćaliću je određeno zadržavanje od 72 sata jer je na litijama koje su ranije prijavili bilo preko 200 građana, što je u suprotnosti sa merama donetim zbog pandemije virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala