Devojčica oduzeta roditeljima uskoro će biti vraćena

© Sputnik / Dejan SimićMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka u vezi sa usvajanjem i oduzimanjem devojčice Lenke bračnom paru Savić biće doneta što je moguće pre i u najboljem interesu deteta, poručio je danas ministar za rad Zoran Đorđević i istakao da je najmanje što želi da dete bude talac birokratije.

„Učiniću sve da rešenje bude vrlo brzo prvenstveno zbog deteta i da već danas komisija od tri člana počne da pregleda sva dokumenta. Učiniću sve da u ovom slučaju država bude efikasna, da dete može što pre da dobije roditelje i da oni koji su krivi budu kažnjeni. To mogu da obećam“, rekao je ministar.

Đorđević je novinarima preneo da je odlučeno da ceo slučaj Ministarstvo preuzme od Pokrajinske vlade, te da će komisija već danas početi analizu celog slučaja i procedura koje su ga pratile, kako bi se što pre utvrdila odgovornost i donela konačna odluka, prenosi Tanjug.

„Radićemo u skladu sa zakonom i nastojati da u interesu deteta odluka bude doneta što pre. Ne mogu da prejudiciram da li će to biti sada, dva tri ili sedam dana, ali ćemo nastojati da to bude što pre“, rekao je ministar Đorđević na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa bračnim parom Savić.

Kako je rekao, već u toku ove nedelje porodica će biti obaveštena o tome šta je komisija utvrdila, a potom i javnost.

Naveo je da sve ukazuje na to da će moći da se isprave greške i da dete bude vraćeno roditeljima, odnosno da punovažnim rešenjem ponovo pripadne porodici Savić.

„Sve odluke koje budemo donosili, javiću prvo porodici Savić. Radi se o maloletnom detetu, odluke treba donositi u skladu sa zakonom sa jedne strane, a treba da budemo brzi i efikasni, jer će ovo na dete da ostavi trag. Kao odgovorni ljudi gledaćemo da ovaj proces završimo što pre“, rekao je ministar.

Đorđević je pojasnio da je odluka da Ministarstvo preuzme slučaj od Pokrajinske vlade, odnosno nadležnog sekretarijata i Centra za socijalni rad doneta jer prema članu 56 Zakona o državnoj upravi nadzorni organ ima pravo da u ovakvim situacijama poverene poslove preuzme od Pokrajine.

Kaže i da je svestan položaja i situacije u kojoj se našao bračni par Savić i da „najmanje što želi je da dete bude talac birokratije“.

Borisav Savić je zahvalio svima koji su ovu priču ispratili od početka i dodao da se on i supruga nadaju da će se rešenje doneti u što kraćem roku.

Smatra i da je sučaj ubrazalo to što se priča pojavila u medijima.

Savić je rekao da je posle ovoga što se njima desilo najvažnije da nijedno dete ne ostane bez roditeljskog staranja, napominjući da im odlukom Centra za socijali rad "od života napravljen pakao".

Đorđević je u petak razgovarao sa bračnim parom Savić i tada je naložio da se smeni direktorka Centra za socijalni rad u Subotici i da se pokrene odgovornost svih u lancu koji su doveli do slučaja.

Takođe, ministar je tada naložio i da se sva dokumentacija vezana za taj slučaj iz Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata dostavi Ministarstvu kako bi se nadležne komisije upoznale sa dokumentacijom i procenile da li su i kakve nepravilnosti načinjene.

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, dete je dato na usvajanje u oktobru prošle godine, ali im je potom uzeto, jer se, kako su im objasnili u Centru za socijalni, majka ne uklapa u starosnu granicu.

Devojčica je nakon oduzimanja od Savića smeštena u hraniteljsku porodicu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala