„Divajslok“: Podaci 115.000 ruskih državljana u inostranstvu možda pušteni u prodaju

© Pixabay"Enter" ključ
Enter ključ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Baza sa podacima ruskih državljana koji su zbog virusa korona ostali blokirani u inostranstvu, kao i onih koji su se vraćali u zemlju, stavljena je na prodaju. Ipak, njena autentičnost nije potvrđena, izjavio je tehnički direktor kompanije „Divajslok“ Ašot Oganesjan.

Prema njegovim rečima, objava se prvi put pojavila krajem aprila, kada je prodavac tražio za bazu 240 hiljada dolara i tvrdio da ona sadrži 79,6 hiljada redova. On nije dostavio nikakve dokaze koji bi potvrdili njeno postojanje i autentičnost, a kroz nekoliko dana sklonio je objavu.

Slična ponuda pojavila se ovog meseca od drugog prodavca, koji tvrdi da je baza relevantna za tekući mesec i da sadrži oko 115 hiljada redova. Podaci su procenjeni na 66,6 bitkoina (oko 627 hiljada dolara ili oko 385 rubalja po redu).

„Na osnovu primeraka koje je predstavio prodavac, može se reći da se u bazi nalazi 58 kolona, među kojima su ime i prezime, datum rođenja, podaci iz pasoša, adresa, telefon, imejl, datum odlaska (iz Rusije) i dolaska u Rusiju, datum podnete prijave na portalu državnih usluga, podaci sa bankovnih kartica i računa, a takođe i podaci o stranim pasošima i zemlja boravka“, rekao je Oganesjan.

On je objasnio da je, najverovatnije, baza kopirana prilikom prebacivanja iz jednog odeljenja u drugo preko elektronskih komunikacionih kanala.

Takođe, postoji verovatnoća da je u pitanju lažna vest, jer je prodavac postavio neobičnu visoku cenu i nije potvrdio autentičnost podataka, pored „skrinšotova“ sa 34 reda, dodao je ekspert.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala