U Ukrajini strahuju: Amerikanci bi mogli da „ostave Evropu na milost i nemilost Rusije“

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO vežbe u Istočnoj Evropi
NATO vežbe u Istočnoj Evropi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istočna Evropa nalazi se na „prvoj liniji konfrontacije“ sa Moskvom, zbog čega bi moguće povlačenje dela američkih trupa iz Nemačke „ostavilo Evropu na milost i nemilost Rusije“, piše ukrajinska konsultanska kompanija „Difens ekspres“.

Međutim, kako navodi ukrajinski portal, ipak se nadaju da do toga neće doći iz nekoliko razloga. Kao prvo, uprkos mogućem smanjenju broja svojih vojnika, Amerikanci mogu ostaviti u Nemačkoj vojnu tehniku i infrastrukturu koja bi se lako upotrebila i rasporedila u slučaju potrebe. Kao drugo, očekuje se jačanje američkih trupa u Poljskoj.

„Difens ekspres“ ističe da povlačenje američkih trupa iz Nemačke ne odgovara toj zemlji sa socijalno-ekonomske tačke gledišta, jer u američkim bazama u Nemačkoj radi više od 12.000 nemačkih državljana. Autor članka smatra da će vlasti SAD i Nemačke pronaći kompromis po tom pitanju.

„Reorganizacija američkih trupa u Evropi sa delimičnim smanjenjem broja vojnika ne treba posmatrati kao gubitak mogućnosti. I dalje je na snazi tendencija jačanja snaga i sredstava NATO-a na istočnoj granici Alijanse. Ne radi se samo o porastu broja američkih vojnika u Rumuniji, Poljskoj i baltičkim zemljama, nego i rastu troškova za odbranu, povećanju snaga i sredstava, revidiranju nacionalnih strategija i doktrina“, piše autor članka.

Portal je ranije pisao da je Ukrajina rešila da se naoruža sa tri divizijska sistema ŽK-360MC „Neptun“ sa protivbrodskim raketama R-360.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala