Ruski ekspert: Kako će izgledati sistemi za uništavanje hipersoničnog oružja

© Foto : Dynetics Nacrt hipersoničnog oružja
Nacrt hipersoničnog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sredstva borbe protiv hipersoničnog oružja biće upotpunosti automatizovana – imaće upravljačke motore kao svemirske letelice i potpuno novi sistem za navođenje, kaže ruski vojni ekspert i glavni urednik časopisa „Arsenal otečestva“ Viktor Murahovski.
„Pri takvim brzinama čovek prosto ne može analizirati tolike količine informacija, niti doneti odluku. To se sve mora rešavati automatski. Čovek prebacuje sistem u borbeni režim, a dalje će se sve odvijati automatski“, objašnjava Murahovski.

On je istakao da po istoj šemi funkcioniše ruski sistem za protivraketnu odbranu. Međutim, ti sistemi mogu da se bore samo protiv balističkih meta koje lete hipersoničnom brzinom, ali nemaju mogućnost manevrisanja.

Ruski ekspert smatra da će posebne napore zahtevati pravljenje sistema za navođenje, koji će funkcionisati pri ekstremnim brzinama. Stručnjak je istakao da će za stvaranje nove rakete biti neophodni novi materijali, jer nijedna od postojećih raketa nije u stanju da izdrži opterećenje prilikom manevrisanja pri hipersoničnim brzinama.

Prema rečima vojnog stručnjaka Alekseja Leonkova, potencijalni protivnici Rusije na sve načine pokušavaju da stignu i prestignu Moskvu u oblasti razvoja vojnog naoružanja, pravljeći pandane ruskih sistema.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da danas niko ne može da obori hipersonične rakete i istakao da će Rusija imati sredstva za borbu protiv hipersoničnog oružja koje bi moglo da se pojavi u drugim zemljama. On je precizirao da je Rusija na prvom mestu kada su u pitanju nove vrste oružja, uključujući hipersonično oružje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala