„Minski proces nije mrtav“: Ukrajina spremna za pregovore sa Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je spreman za pregovore sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, istakavši da Minski proces, koji je usmeren na rešavanje situacije u Donbasu – „nije mrtav“.
„Otvoren sam za razgovor sa Sergejem Lavrovom. Ako će to pomoći da se reše naši problemi i ako će doprineti deokupaciji ukrajinske teritorije, oslobađanju ukrajinskih zatvorenika, spreman sam za saradnju u bilo kom formatu“, rekao je Kuleba, prenosi „Ukrinform“.

On je dodao da Minski proces „drži u životu nemačko-francuski respirator“.

Kuleba je istakao da se trenutno vode pregovori o datumu održavanja „normandijskog formata“ na nivou ministara spoljnih poslova dve zemlje.

Ranije je Kuleba tokom pres-konferencije sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom izjavio da će se rad u „normandijskom formatu“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) nastaviti, a da će razgovor na nivou ministara spoljnih poslova biti održan u najbliže vreme.

Ranije je ukrajinski vicepremijer okarakterisao Minske sporazume kao ništavne s međunarodno-pravne tačke gledišta.

Šta je suština Minskih sporazuma

Sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u zemlji. Prema poslednjim podacima UN-a, u sukobu je do sada stradalo oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala