Makron: Evropa mora izaći iz krize nezavisnija i složnija

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz krize, izazvane pandemijom virusa korona, Evropa bi trebalo da izađe složnija i nezavisnija, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom obraćanja naciji.

On je skrenuo pažnju na plan za obnavaljanje ekonomije u Evropi, koji su zajedno predstavili Berlin i Pariz.

„Neophodna je konsolidacija Evrope koja potvrđuje svoju nezavisnost, kulturu, samostalnost u odnosima sa Kinom, SAD, u svetu koji preživljava haos. Snažnija, samostalnija, solidarnija Evropa – to je pozicija koju ću zastupati na predstojećem samitu EU koji će se održati u julu, kao i u naredne dve godine“, istakao je francuski lider.

On je rekao da bitka sa epidemijom virusa korona u Francuskoj nije završena, ali da su zajedno zabeležili prvu pobedu nad virusom.

„Od sutra cela teritorija Francuske, osim Gvajane i Majote gde virus i dalje aktivno cirkuliše, prelazi u takozvanu 'zelenu zonu', što će omogućiti da se s velikim naporom obnovi radna delatnost“, istakao je francuski predsednik.

On je dodao da će dečiji vrtići i škole otvoriti svoja vrata 22. juna.

„To ne znači da je virus nestao. Još dugo ćemo morati da živimo s njim, da poštujemo fizičku distancu. Leto 2020. neće biti kao ostala, i moraćemo da pratimo razvoj epidemije kako bismo se pripremili ako se vrati u još jačem obliku“, zaključio je predsednik Francuske.

Prema njegovim rečima, vlasti Francuske izdvojili su oko 500 milijardi evra za podršku ekonomije u periodu krize, istakavši da su ti rashodi opravdani u ovakvim uslovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala