Ludilo „političke korektnosti“: Traže uklanjanje spomenika „antisemite“ Marksa, koji je bio Jevrejin

© AFP 2023 / DPA / Sebastian WillnowPolicijska patrola pored skulpture Karla Marksa
Policijska patrola pored skulpture Karla Marksa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Javnost Ujedinjenog Kraljevstva je u podeljenom stavu oko toga da li statue kontroverznih istorijskih ličnosti treba da ostanu, nakon što je niz demonstracija širom zemlje proizveo vandalizam i uništavanja nekih ikoničnih figura.

Poslanik iz redova torijevaca pozvao je u četvrtak na uklanjanje nadgrobnog spomenika Karla Marksa, pošto se priča o odavanju počasti kontroverznim istorijskim ličnostima kulminirala.

​​Henri Smit, poslanik za Kroulija, pravdao je svoj predlog na osnovu toga što je filozof iz 19. veka bio „antisemita“ koji je promovisao ideologiju koja je dovela do „masovnog ugnjetavanja i smrti preko 100 miliona ljudi“.

Mnogi su brzo istakli da će ta akcija zapravo biti skrnavljenje groba, a ne uklanjanje statue.

Drugi su Smitu objašnjavali da je i sam Marks bio Jevrejin.

„Isus je takođe bio istaknuta figura čije su ideje dovele do beskrajnih problema“, kaže  jedan od korisnika Tvitera.

Marksov nadgrobni spomenik na groblju Hajgejt u Londonu već je oskrnavljen. U februaru prošle godine ploča je razbijena, a sam kamen prefarban.

​Velika Britanija je trenutno upletena u kontroverzu oko uklanjanja statua istorijskih ličnosti koje su bile umešane u trgovinu robljem.

Nakon što su u Bristolu učesnici antirasističkih protesta srušili i u reku Avon bacili spomenik trgovcu robljem Edvardu Kolstonu, britanski aktivisti pokrenuli su inicijativu za uklanjanje i drugih spomenika koji, prema njihovom mišljenju, „slave ropstvo i rasizam“.

U utorak je srušena statua trgovca robljem Roberta Miligana ispred muzeja u Londonu, nakon što je peticija za 24 sata sakupila 1.000 potpisa.

Nakon  što je oskrnavljena statua ratnog vođe Vinstona Čerčila i kenotaf u Londonu od strane demonstranata, lokalne vlasti su preduzele mere da zaštite spomenike širom Velike Britanije.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala