Izrael počinje sa gradnjom naselja, nazvanog po Trampu

© AFP 2023 / JALAA MAREYDeo Golanske visoravni pod kontrolom Izraela, pogled sa sirijske strane granice
Deo Golanske visoravni pod kontrolom Izraela, pogled sa sirijske strane granice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael počinje sa realizacijom praktičnih koraka kada je reč o izgradnji naselja u čast američkog predsednika Donalda Trampa na Golanskoj visoravni, saopštio je premijer zemlje Benjamin Netanijahu.

„Danas počinjemo sa realizacijom praktičnih koraka u cilju izgradnje naselja 'Ramat-Tramp' na Golanskoj visoravni, čiji je suverenitet priznao predsednik Tramp“, rekao je premijer.

U maju 2019. godine Netanijahu je saopštio da je u čast američkog predsednika na Golanskoj visoravni izdvojeno mesto za naselje, dok je 16. juna prošle godine na tom mestu postavljena tabla sa nazivom „Ramat-Tramp“ (Trampovi visovi).

Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2019. godine potpisao Deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. To je jedna od spornih odluka Trampove administracije u sferi rešavanja palestinsko-izraelske krize.

Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo i okupirao Golansku visoravan od Sirije, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

Pripadnost tog planinskog platoa glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala