Vegetarijanski paprikaš – „superhrana“ za gladijatore

CC0 / / Gladijatorska kaciga
Gladijatorska kaciga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gladijatori, borci koji su zabavljali javnost boreći se jedni sa drugima ili sa divljim životinjama, bili su popularniji od careva. Zbog toga je, kako tvrde arheolozi, bilo učinjeno sve što je moguće da se održe u životu.

Kako se navodi u novom dokumentarnom filmu pod nazivom „Tajne najvećeg blaga Pompeja“,  posvećenom životu drevnih Rimljana, rimski gladijatori bili su u stanju da prežive stravične povrede i nastave da se bore zahvaljujući „superhrani“. Ovi borci, poznati po svojoj hrabrosti, pridržavali su se posebnog načina ishrane, a arheolozi su do ovog zaključka došli nakon analize ostataka njihovih kostiju. Rezultati su zaprepastili naučnike.

„To je zaista zanimljivo jer kada pomislite na gladijatore često ih vizuelizujete kao nabildovane momke iz teretane koji jedu meso“, kaže Betani Hjuz, arheolog i voditelj.

Međutim, ispada da su neustrašivi gladijatori vodili zdrav način života, dajući prednost vegetarijanskoj ishrani bogatoj ugljenim hidratima, umesto ishrani na bazi proteina koju mnogi borci danas preferiraju. Jedno od jela koja su jeli bila je masna supa od luka, šargarepe, pasulja, celera i maslinovog ulja.

Prema rečima Betani Hjuz, ovo jelo je omogućavalo drevnim borcima da prežive jer im je davalo sloj masti koji štiti mišiće i vitalne organe od oštrica protivničkog oružja. „Ovaj specijalni paprikaš bio je poput „superhrane“ za gladijatore i bio im je potreban jer su borbe znale da traju i po pet dana“, rekla je Hjuzova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala