Formirane dve elitne jedinice Vojske Srbije /foto/

Pratite nas
U Spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“ u Takovu održana je svečanost uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zastave nikada ne smeju da padnu neprijateljima u ruke, prenosi RTS.

On je kazao i da Srbija želi da čuva mir i stabilnost, ali i da će biti nesalomiv orah za svakog ko pokuša da ga polomi.

Naveo je da želi da ljudi znaju da zastave dobijaju dve najelitnije jedinice naše armije koje su uvek bile na braniku otadžbine.

„Uvek ste prvi primali prvi i najteži udar i bili uz svoj narod, kada niko nije želeo da ode na određena bojišta“, naveo je predsednik i poručio pripadnicima jedinica da su one najhrabriji deo našeg naroda i najbolji deo.

Ratni komandant general-major Ilija Todorov rekao je da je ovo istorijski dan za te dve brigade.

„Za naše dve elitne brigade ovo je istorijski dan. Dodela vojnih zastava zaokružuju organizacijske promene, a na osnovu odluka predsednika Srbije vraćeno im je staro ime. To su dve herojske jedinice, formirane u teškim vremenima - 63. padobranska je formirana oktobra 1944, a 72. specijalna u junu 1992. i bile su uvek prve na braniku otadžbine“, rekao je Todorov.

On je podsetio da su te jedinice odlikovane za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela - padobranska brigade je dobila Orden narodnog heroja, a specijalna brigada Orden ratne zastave prvog stepena.

„Danas kada se dodeljuju vojne zastave pripadnici ovih brigada stoje ponosno i svesni da su deo elitnog stroja sa starom vojničkom tradicijom“, poručio je Todorov, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala