Amerikanci pokušali da špijuniraju zaron ruskog „Viteza“ u najdublji deo okeana /video/

© Foto : Jutjub, skrinšotRuski podvodni aparat "Vitez"
Ruski podvodni aparat Vitez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka krstarica i izviđački avioni pokušali su da prate spuštanje ruskog bespilotnog aparata „Vitez“ na dno Marijanskog rova, saopštili su predstavnici Centralnog konstruktorskog biroa za pomorsku tehniku „Rubin“ i Fonda za napredna istraživanja, prenosi televizija „Zvezda“.

Prema rečima glavnog stručnjaka ruskog birao Romana Sokolova, američki brod se pojavio nakon što su aparat počeli da raspoređuju na položaj.

„Njihova glavna baza je ostrvo Gvam, a Amerikanci celu tu oblast smatraju zonom svojim strateških interesa, gde niko ne ulazi bez kontrole“, pojasnio je šef projekta „Vitez-D“ Sergej Lopsar i dodao da su avioni „Posejdon“ dva puta dnevno obletali ruski tegljač „Fotij Krilov“, odakle je podvodni aparat porinut na dno Marijanskog rova.

„Kada su se oni (Amerikanci) pojavili u blizini, 'Vitez' je već odavno bio porinut u vodu“, prenosi televizija „Zvezda“, koja je objavila video zaranjanja aparata u podvodnu sredinu, koje naučnici nazivaju „hidrokosmos“.

Ruski autonomni podvodni aparat bez posade „Vitez“ ne samo da se prvi put spustio na dno Marijanskog rova na dubinu od 10.028 metara, već je na toj dubini prešao tri kilometra, što ranije nikom nije pošlo za rukom. Uređaj je obavio kartografisanje, fotografisanje i snimanje, a takođe je na dno Marijanskog rova postavio zastavicu, koja je posvećena 75. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala