Lavrov i Šojgu idu u Tursku, slede konsultacije o regionu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministri spoljnih poslova i odbrane, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, predvodiće delegaciju koja će u Turskoj razmotriti situaciju u regionu. Sudeći po nedavnom razgovoru predsednika dve zemlje pre svega će biti reči o Libiji i Idlibu.

U Turskoj će sutra, na bazi sporazuma koji su postigli ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, biti održane konsultacije.

Putin i Erdogan su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o situaciji u Libiji i sirijskom Idlibu.

Kremlj je tada saopštio da su Putin i Erdogan izrazili duboku zabrinutost zbog sukoba koji se odvijaju u Libiji. S tim u vezi, lideri su istakli značaj što hitnijeg prekida vatre i obnove unutarlibijskog dijaloga.

Ovim konsultacijama prethodila je i poseta predstavnika Vlade nacionalnog jedinstva Libije (PNS) Moskvi. Kako je tada otkrio izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova razgovaralo o mogućem primiruju sa Halifom Haftarom i pokretanju političkog procesa, za šta se Moskva zalaže.

U međuvremenu se pojavila i "kairska inicijativa" za Libiju koju je Moskva podržala, ali ne i Turska. Inicijativa je predviđala prekid vatre od 8. juna u celoj Libiji i uslove za političko rešavanje situacije.

Kada je reč o Siriji tokom nedavnog razgovora lidera Rusije i Turske istaknuto da je prioritet kontrola primene primirja u Idlibu i nutralizacija ekstremista.

Dogovori o Idlibu

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala