General Hodžis: Povlačenje američkih vojnika iz Nemačke – kolosalna greška i poklon Kremlju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički general Frederik Ben Hodžis
Američki general Frederik Ben Hodžis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, general Ben Hodžis, kaže da ako se informacije o povlačenju američkih vojnika iz Nemačke ispostave kao tačne to bi bila kolosalna greška američke administracije i izdašan poklon Kremlju.

U intervjuu za poljski portal Difens 24 on kaže da su u ovom trenutku to samo nagađanja i da smatra da nije doneto konačno rešenje.

Način na koji je ta informacija objavljena šteti jedinstvu NATO, ukazuje general i dodaje da nema koordinacije sa Nemačkom, komandom NATO i drugim saveznicima.

Poklon Kremlju

S druge strane, ako to bude i konačna odluka onda će to biti poklon za Kremlj koji nimalo nije promenio svoje ponašanje da bi smanjenje vojnih snaga SAD u Evropi bilo opravdano, ističe general.

To bi bila čisto politička odluka, ocenio je Hodžis.

„Mislim da je američka  administracija uvek smatrala da Nemačka treba da čini više. U tome se krije deo problema. Treba da imamo u vidu da je ovo izborna godina u SAD a predsednik je obećao da će se vojnici vratiti iz Iraka i Avganistana. Tako da je to možda deo strategije. Ne znam to zasigurno, samo pretpostvljam“, naveo je američki general, prenosi RT.

Hodžis takođe  kaže da mnogi potcenjuju istinske razloge zbog kojih se američki vojnici nalaze u Nemačkoj.

„Te baze se nalaze u Nemačkoj ne radi zaštite Nemaca, one su deo američkog doprinosa NATO. One štite sve nas, uključujući i Ameriku“, naglašava Hodžis.

Na udaru jedinstvo Alijanse

Ukoliko bi SAD odlučile da prebace svoje stalne baze to bi moglo da izazove ozbiljne pukotine u jedinstvu Alijanse.

„Sasvim je moguće da bi zemlje Zapadne Evrope taj korak smatrale kršenjem Osnivačkog akta Rusija-NATO. Zato se zalažem da uvećamo prisustvo u Poljskoj, Litvaniji, Rumuniji, na rotirajućoj bazi a ne uz pomoć stalnih baza. Tako bi smo izbegli probleme povezane sa jedinstvom NATO“, naveo je on.

Hodžis ističe da bi američka administracija bila efikasnija ako bi sarađivala sa svim saveznicima.

„Saveznici su nam danas potrebniji nego ikada. Jer, bez obzira na pandemiju virusa korona, i dalje se borimo sa starim pretnjama. Rusija je pretnja, Kina predstavlja još veću opasnost, a brinu nas i Severna Koreja i Iran“, zaključio je general.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala