Drama oko Desanke: Potres zemlje na brdovitom Balkanu

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta smo saznali iz trodnevne drame, nastale zbog usvajanja a potom povlačenja odluke o izbacivanju dela Desanke Maksimović iz završnih razreda gimnazije?

Da li je priča o srpskoj pesnikinji, njenoj „svevremenosti“ ali i „neuklapanju u duh epohe“ bila lakmus papir za otkrivanje mnogih neusklađenosti, manjkavosti, nekompetentnosti onih koji bi trebalo da odlučuju o važnim pitanjima obrazovanja u Srbiji? Da li se ovakve stvari događaju i drugima ili su one moguće samo u zemlji na brdovitom Balkanu – za „Orbitu kulture“ razgovaramo sa prof. dr Aleksandrom Jerkovom, direktorom UB „Svetozar Marković“, prof. dr Bojanom Stojanović Pantović, profesorom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i sa Svetlanom Šeatović, upravnicom Zadužbine „Desanka Maksimović“.   

Zašto veruje da će film „Košare“ čije snimanje počinje na Vidovdan, predstavljati prelomni trenutak u odnosu prema našem stvaralaštvu i našoj istoriji, objašnjava  filmski kritičar i teoretičar filma Božidar Zečević.

Šta će se naći pred bioskopskom publikom, koja će od 1. jula, posle tri meseca pauze, ponovo moći da gleda filmove na bioskopskom platnu? Šta donosi velika akcija „Povratak u bioskop“, organizovana u svim gradovima Srbije, kojih će se  dvadesetak filmskih naslova naći na jedinstvenom repertoaru, kada nas očekuju prve premijere, pitamo Igora Stankovića, direktora distributerske kuće Megakom.

Kakva generacija pisaca stasava u Srbiji danas, šta je pokazao konkurs za kratku priču „Službenog glasnika“, koje teme zaokupljaju pažnju mladih srpskih spisatelja, za Sputnjik otkrivaju  Petar Arbutina, urednik u ovoj izdavačkoj kući i Milica Trklja, pobednica konkursa, dobitnica prve nagrade za priču „Kao kod kuće“.

Šta sadrži biografija slavnog dramskog pisca Semjuela Beketa, prva koja je objavljena na srpskom jeziku,  koliko je život poznatog pisca ostao u senci njegovog dela, kako je naslov „Čekajući Godoa“ postao česta ilustracija za život, pitamo Borivoja Gerzića,  autora knjige  “Beket: čovek i delo“, objavljene u izdanju kuća „Zlatno runo“ i „Milstone“.

Emisiju možete slušati u 10.00 na talasima radija "Studio B" u 10.00 i onlajn na jutjub kanalu Sputnjika. 

Slušajte nas subotom u 10.00 na talasima radija „Studio B“ i odloženo na sajtu Sputnjika.

Drama oko Desanke: Potres zemlje na brdovitom Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala