Ambasador: Nema pozitivnih signala iz Amerike, START 3 na izdisaju

© SputnikAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov kaže da nema pozitivnih signala iz Vašingtona kada je reč o produženju Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3). Sporazum će biti na snazi još nekoliko meseci.
„Vidimo da bezbednosna arhitektura danas praktično ne postoji. Postoji START 3 koji će živeti još nekoliko meseci. Govorim prilično pesimistično jer za sada nikakvih pozitivnih signala po tom pitanju ne vidim“, rekao je ambasador za rusku televiziju, prenosi „Vzgljad“.

Američki zvaničnici ranije su saopštavali da razmišljaju o produžavanju strateškog sporazuma START 3 sa Rusijom, koji ističe u februaru 2021. godine, ali predlažu da on obuhvati novo naoružanje.

Taakođe predviđaju da se u sporazum uključi i Kina. Međutim, Peking je saopštio da nije zainteresovan za pregovore.

„Više sam nego siguran da će sporazum START-3 Amerikanci takođe poništiti. Sama Rusija se tome ne može suprotstaviti. Potrebna je konsolidovana pozicija onih zemalja koje zaista brinu o svojoj nacionalnoj bezbednosti. Ali, mi vidimo ponašanje nekih zemalja, poput Poljske, koje su spremne da rasporede američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji... Mislim da će Rusija raditi u okviru UN i da će preduzimati inicijative za privlačenje drugih zemalja na svoju stranu, kako bi zaustavila taj veoma opasan proces“, rekao je nedavno ekspert Aleksandar Žilin.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja koji su 2010. godine potpisali Barak Obama i Dmitrij Medvedev, Amerika i Rusija su se obavezale da ne mogu imati više od 1.550 nuklearnih bojevih glava, a da ukupan broj interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i strateškim bombarderima-nosačima raketa ne bude veći od 700.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala