Za Kijev Minski sporazumi – pravno ništavni

© Foto : Vlada SrbijeU Minsku je potpisano više međudržavnih sporazuma
U Minsku je potpisano više međudržavnih sporazuma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski vice-premijer i član Kontakt grupe Aleksej Reznjikov okarakterisao je Minske sporazume kao ništavne s međunarodno-pravne tačke gledišta.

„Apsolutno podržavam zaključke koji se odnose na ništavnost Minskih sporazuma na međunarodno-pravnom planu. To je politički dogovor“, rekao je Reznjikov tokom video-konferencije Kijevski bezbednosni forum.

Prema njegovim rečima, rok važenja sporazuma istekao je krajem 2015. godine i Ukrajina bi, teoretski, svakog trenutka mogla da istupi iz sporazuma.

Ipak, Kijev je spreman da koristi te sporazume kao platformu za pregovore.

Šta je suština Minskih sporazuma

Sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

"Bez obzira na to što je više puta objavljivano primirje, još nije postignut potpuni prekid vatre. Na kontakt-liniji se nastavlja pucnjava, a nije realizovano ni povlačenje vojne tehnike“, ističe ruska strana.

Takođe u Moskvi naglašavaju da Donbasu nije dodeljen poseban status, garantovan Ustavom, a nije izvršena ni amnestija.

„Kijev je započeo sa sabotažom ’Paketa mera‘ odmah nakon potpisivanja“, ukazali su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova početkom ove godine.

Takođe su podsetili na samit normandijske četvorke održan u Parizu prošle godine.

„U dokumentu koji je usvojen stoji da je Minski sporazum osnova daljeg rada normandijskog formata, te da su sve zemlje privržene njegovoj implementaciji. Ako Kijev nastoji da promeni svoj stav, onda je potrebno da to sve strane detaljno izanaliziraju“, dodao je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala