SAD: Ne verujemo novoj ruskoj nuklearnoj doktrini

CC BY 2.0 / Megan Eaves / Flickr / Nuklearne rakete
Nuklearne rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik predsednika SAD za kontrolu nad naoružanjem Maršal Bilingsli izrazio je sumnju u istinitost tvrdnje portparola Kremlja Dmitrija Peskova da nuklearna doktrina Rusije ne podrazumeva da Moskva može da nanese „prvi udarac“.

„Predstavnik Kremlja je rekao da nova nuklearna doktrina jasno nalaže da Rusija nikada ne može da bude inicijator korišćenja nuklearnog naoružanja. Gde je to napisano u dokumentu?“, napisao je Bilingsli na Tviteru.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin utvrdio je početkom juna osnovu državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja.

Kako su preneli ruski mediji, u dokumentu se navodi da „Rusija razmatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, njegova primena je krajnja mera i preduzima sve potrebne mere za smanjenje nuklearne pretnje i sprečavanje zaoštravanja međudržavnih odnosa koji mogu da izazovu vojne konflikte, uključujući nuklearne“.

Pored toga, u tekstu se navodi da „Rusija zadržava pravo da pruži odgovor na bilo kakav nuklearni napad  na njenu teritoriju ili na teritoriju njenih saveznica, bilo da je reč o balističkim raketama ili o nekakvom drugačijem oružju za masovno uništenje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala