Posle reči Zaharove, ruski ambasador pozvan na razgovor u rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova

© Fotolia / RaresgudPanorama Bukurešta, prestonice Rumunije
Panorama Bukurešta, prestonice Rumunije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Bukureštu Valerij Kuzmin pozvan je na razgovor u rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog izjave portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove na račun rumunske strategije nacionalne odbrane.

„Pominjanje Rusije u rumunskoj nacionalnoj strategiji odbrane ne treba da izaziva čuđenje jer je to posledica poznatog ponašanja ruske strane poslednjih godina u regionu. Takvo ponašanje ocenjeno je kao destabilizirajuće, između ostalog na nivou EU i NATO“, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva objavljenom na veb-sajtu.

Kako se ističe, Rumunija bi želela da Rusija, uz zabrinutost zbog regionalne stabilnosti u regionu Crnog mora, izvrši ispravnu procenu isključivo odbrambenih mera koje je NATO utvrdio zbog, kako kažu, postupaka Moskve.

Kako ističu u Ministarstvu, nova nacionalna strategija je odraz statusa Rumunije kao države-članice NATO i EU i „očekivane politike Rumunije kada je reč o evroatlantskim vrednostima i međunarodnom pravu“.

Rumunija je nedavno, prvi put nakon Drugog svetskog rata, proglasila Rusiju neprijateljskom državom, pokazuje strategija nacionalne odbrane zemlje.

U dokumentu se govori o „agresivnosti“ Moskve koja, navodno, pokušava da se umeša u poslove regiona. Između ostalog, vlasti posebno navode njene „hibridne akcije“ za militarizaciju crnomorskog regiona, koje prvi put krše međunarodno pravo. Tvrdi se da zbog toga mogu nastati oružani konflikti.

Tim povodom juče se oglasila Zaharova koja je rekla da namera Rumunije da svrsta Rusiju na spisak nacionalnih pretnji može da se objasni željom da se ojača prisustvo Amerike i NATO u Crnom moru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala