Američke podele dovele do pretnje „vojnim pučem“: Stanje kao pred građanski rat 1861.

© AP Photo / Amanda SnyderProtesti u Sijetlu
Protesti u Sijetlu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je do te mere podeljena zemlja da bez obzira na ishod izbora bar trećina birača neće priznati legitimnost pobednika. To je nemoguća situacija, podeljenost koja je prvo bila politička i ideološka, sada postaje egzistencijalna. Tako nešto nismo videli još od situacije uoči građanskog rata 1861. Sada predsednički kandidati pominju i vojni puč.

Ovako Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“ za Sputnjik komentariše izjavu predsedničkog kandidata američkih demokrata Džoa Bajdena, koji je rekao da brine zbog toga što će predsednik Donald Tramp „pokušati da ukrade izbore“ koji se održavaju u novembru. Bajden je naveo i da je „apsolutno ubeđen“ da će vojska ispratiti Trampa iz Bele kuće ako izgubi na izborima, a odbije da napusti funkciju.

Pominjanje vojnog puča u Americi – gubljenje kompasa

Sagovornik Sputnjika smatra da ovakve Bajdenove pretnje Trampu govore da demokrate gube kompas.

„Naravno da će Tramp prihvatiti ishod izbora ukoliko on bude legitiman. Međutim, ja mislim da demokrate žele da apriori „tvrde pazar“ za mogućnost da legitimnost izbora bude dovedena u pitanje, odnosno ukoliko stvar dođe do sudova i sporne situacije kakvu smo imali 2000. godine sa Alom Gorom i Džordžom V. Bušom“, kaže Srđa Trifković.

Komentarišući ocenu demokratskog kandidata da se Tramp „žestoko protivi glasanju preko pošte“ i najavu da će demokrate imati pravnike na biralištima kako bi sprečili republikance da „manipulišu glasačkim listićima“, Trifković kaže da su upravo demokrate te koje smišljaju strategije za krađu izbora.

Glasanje poštom za sve

„Čini mi se da lopov viče „držite lopova“. Naime, demokratama je fokus trenutno na dva zahteva. Prvi je da se glasanje poštom, koje je trenutno primenjivo samo na bolesne, nepokretne i odsutne, proširi na sve birače. Ukoliko bi se glasalo na taj način, što praktično znači da se glasački listići upute poštom da bi bili vraćeni popunjeni, to bi pružilo ogroman prostor za manipulacije, a pogotovo u onim četvrtima gde su crni Amerikanci u većini. Naime, poznato je da je njihova izlaznost na izbore daleko manja jer su manje i motivisani. Time bi bio rešen problem Demokratske stranke koja bi svoje aktiviste uputila u južni Čikago, istočni Vašington, zapadni Los Anđeles i tako dalje, jer bi pružilo praktično neograničen prostor za manulipulaciju“, uveren je Trifković.

Drugi aspekt, dodaje naš sagovornik, gde demokrate očekuju da će odneti prevagu je kroz puštanje bivših osuđenika da glasaju. To, kako navodi, naročito na Floridi može da ima ogroman efekat, jer je reč o državi koja je kao treća po broju stanovnika i elektoralnih glasova, 2000-te godine odlučila pobednika za samo nekoliko stotina glasova razlike.

Sa ove dve tehnike, kategoričan je Trifković, demokrate računaju da promene ishod predsedničkih izbora.

Hoće li glasati i ilegalni migranti?

Treća, kako kaže, ali ne i najmanje važna tehnika je da se kao posledica talasa protesta, iako ta reč nije pravi termin za ovu eksploziju nekontrolisanog i rušilačkog nasilja izazvanog prvobitno protestima, ublaže ili smanje standardi identifikacije na biračkim mestima.

„To bi omogućilo da na izborima učešće uzmu i oni ljudi čiji je pravni status neraščišćen, bilo da je reč o legalnim ili ilegalnim imigrantima, ili o aplikantima za američko državljanstvo. Demokrate računaju da bi im to išlo u korist, tako da Džo Bajden vrlo dobro zna kakve sve tehnikama raspolaže njegova stranka. Međutim, preventivno je uvek bolje vikati „držite lopova“, a planirati lopovluk“, zaključuje Srđa Trifković za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala