U Bosni i Hercegovini otkrivena najdublja jama kojoj se ne nazire kraj

CC0 / pixabay / Jama
Jama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Speleolozi iz Karlovca i Mostara otkrili su jamu Malu Dželaliju, jednu od najdubljih u Bosni i Hercegovini i regiji čija je ulazna vertikala duboka čak 400 metara.

Kako je saopštilo Speleološko društvo Herceg, jama, čiji je ulaz vidljiv čak i na Guglovim kartama, nalazi se u mestu Raškoj Gori severno od Mostara, prenosi „Slobodna Dalmacija“.

Prvi pokušaj speleologa da se spuste na dno jame zajedno s kolegama iz Karlovca nije uspeo jer su imali opremu s tek 300 metara užeta, a ulaznoj „vertikali se nije nazirao kraj“.

U novom pokušaju uspeli su se spustiti na dubinu od čak 400 metara gde se nalazi velika dvorana. Nakon pretrage, pronašli su novi vertikalni kanal u koji su bacili kamen, ali nisu uspeli čuti kada se prizemljio.

Najavili su nastavak istraživanja na toj lokaciji, jednoj od najdubljih jama u Bosni i Hercegovini.

„Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama uopšte“, naveli su za lokalne medije u Mostaru iz Speleološkog društva Herceg.

Najdublja do sada istražena jama na području Bosne i Hercegovine je Nevidna voda na području Dinare. Speleolozi su se uspeli spustiti do dubine od 653 metra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala