Turska: Imamo pravo da Aja Sofiju pretvorimo u džamiju, to je samo naša stvar

© Foto : PixabayAja Sofija u Istanbulu
Aja Sofija u Istanbulu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska ima pravo da promeni status crkve Aja Sofija u Istanbulu i da je pretvori u džamiju bez obzira na mišljenje drugih država.
„To nije međunarodna tema. Aja Sofija je postala osmansko vlasništvo i bila je u upotrebi kao džamija.To je pitanje našeg suvereniteta. Objekat je na listi nasleđa Uneskoa, njegovo očuvanje je jedna stvar, a status nešto sasvim drugo.U dokumentu Uneskoa se ne pominje upotreba Aja Sofije“, rekao je Čavušoglu za TV stanicu NTV.

Prema mišljenju Čavušoglua o tome ne treba da se vode bilo kakve diskusije na međunarodnom nivou a odluku o tome doneće Državni savet Turske. 

On se osvrnuo i na kritike koje su stigle iz Atine. Naime, grčko Ministarstvo spoljnih poslova je osudilo čitanje Kurana u Aja Sofiji na danas kada je obeležena godišnjica pada Konstantinopolja i ocenilo je to kao pokušaj Ankare da promeni status crkve, koja je i muzej.

Grčka je poslednja država koja može da nam drži lekcije. U Solunu ni do dana danšnjeg nema džamije koja je otvorena za vernike“, istakao je šef turske diplomatije.

Iz muzeja opet u džamiju?

Poslednje vreme opet je aktualizovana priča o ponovnom pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je to još prošle godine.

Na godišnjicu pada Konstantinopolja 29. maja u Aja Sofiji je održana muslimanska molitva u kojoj je učestvovao i Erdogan preko video-veze. Ovaj događaj je izazvao veliki odjek u svetu. Došlo je do žestoke diplomatske svađe između Grčke i Turske. Tom prilikom Erdogan je poručio vlastima Turske da pripreme pretvaranje sabora u džamiju. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala