Tramp uvodi sankcije Međunarodnom krivičnom sudu – Rusija ponovo „krivac“

© REUTERS / Jerry LampenMeđunarodni krivični sud u Hagu
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz o uvođenju ekonomskih sankcija članovima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji su umešani u istragu o mogućim zločinima koje su američki vojnici počinili u Avganistanu, saopšteno je iz Bele kuće. Moskva se optužuje da koristi sud za sopstvene interese.

Ističe se da takav potez američkog predsednika ima za cilj „zaštitu američkih vojnika i nacionalnog suvereniteta“.

„Bilo koji pokušaj Međunarodnog krivičnog suda da sprovodi istragu, hapsi ili sudi bilo kom američkom vojniku predstavlja neobičnu i vanrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD“, navodi se u ukazu.

Time je Tramp proglasio vanrednu situaciju i saopštio da će imovina lica koja su umešana u sudske procese, biti blokirana na teritoriji SAD.

U dokumentu je precizirano da je reč kako o fizičkim, tako i o pravnim licima, dok se pod američkim vojnicima ne podrazumevaju samo bivši ili sadašnji vojnici, nego i državni službenici, ili bilo koje osobe koje su radile ili rade „u ime vlade SAD“.

Dokumentom se zabranjuje finansiranje sankcionisanih lica, dok će članovima njihove porodice biti zabranjen ulazak u SAD.

Državni tužilac SAD Vilijam Bar saopštio je da je Amerika zabrinuta zbog uticaja koji ima Rusija na Međunarodni krivični sud, kao i da se Moskva optužuje da koristi tu instituciju u svoje interese.

„SAD nikada nisu priznale jurisdikciju suda, štaviše, zabrinuti smo što strane sile poput Rusije utiču na Međunarodni krivični sud u korist sopstvenih interesa“, rekao je Bar na pres-konferenciji.

Prema njegovim rečima, „u praksi, ta institucija jedva da je išta više od političkog oružja koje se koristi za manipulisanje spoljnom politikom demokratskih suverenih zemalja, uključujući i SAD“.

Bar je naglasio da će SAD istražiti rad Međunarodnog krivičnog suda i „ako uspeju, krivce će pozvati na odgovornost“.

Podsetimo, 2017. godine tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda zatražila je od sudija dozvolu za sprovođenje istrage o ratnim zločinima koje su, kako se preptostavlja, počinili američki vojnici, CIA i bezbednosne službe Avganistana, kao i istragu o zločinima protiv čovečnosti koje su počinili pripadnici radikalnog pokreta „Taliban“. Međunarodni krivični sud je podržao zahtev i izdao dozvolu za sprovođenje istrage.

To je izazvalo oštre kritike američke strane. Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da je sud „politička institucija maskirana u pravno lice, koja ne zaslužuje poverenje“.

Vašington je prošle godine ponovo uveo vizna ograničenja licima, umešanim u istragu.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala