Tramp naredio američkoj vladi: Obezbedite poštovanje vjerskih sloboda u inostranstvu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDonald Tramp ispred Bele kuće
Donald Tramp ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je nedavno izvršnu uredbu kojom je Stejt Departmentu naložio da preduzmu konkretnije akcije u zemljama u kojima je primijećeno kršenje vjerskih sloboda, opredijelivši 50 miliona dolara za podršku takvim naporima.

Izvršna uredba, nazvana „Unapređenje vjerskih sloboda u svijetu“, nalaže Stejt Departmentu i američkoj Agenciji za međunarodni razvoj Ju-Es-Ejd (USAID) da finansiraju programe koji promovišu i štite vjerske slobode u inostranstvu.

Naredba takođe nalaže američkim diplomatama da, zajedno sa partnerskim zemljama, izraze zabrinutost zbog sve češćih primjera vjerske diskriminacije, i ulože dodatan napor da takvo stanje poprave.

Potpisivanje je uslijedilo nakon što su predsjednik i prva dama posjetili svetilište Jovana Pavla Drugog u Vašingtonu, prenosi The Hill.

Tramp je u uredbi istakao da je zaštita vjerskih sloboda “moralni i nacionalno-sigurnosni imperativ” te “spoljnopolitički prioritet Sjedinjenih Američkih Država”.

Naredba predsjednika uslijedila je nakon objavljivanje godišnjeg izveštaja američke Komisije za vjrske slobode (USCIRF).

Riječ je o nezavisnom, dvostranačkom savjetodavnom organu vlade, zaduženom da na osnovu temeljnih analiza izvuče korisne zaključke i da preporuke za dalje političko djelovanje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala