Strah od novog talasa zaraze nokautirao indekse na Vol Strit

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indeksi Njujorške berze S&P 500 i Dau Džons pali su danas na jednonedeljni minimum, posle snažnog porasta prošlog meseca, jer su se investitori zabrinuli zbog mogućeg drugog talasa zaraze korona virusa i sumornih ekonomskih prognoza Federalnih rezervi.

Silovit pad su zabeležile akcije avio-kompanija i operatora koji organizuju krstarenja, pošto je Rojtersova analiza pokazala da se broj novih slučajeve zaraze u SAD povećao nakon pet sedmica pada.

Indeks avio-kompanije S&P 1500 pao je za 7,4 procenta, pri čemu su se akcije holdinga "Norvidžan Kruz Lajn" i "Rojal Kribijan Kruza" stropoštale za 12,6 i 9,0 posto, respektivno. Deonice "Boinga" su pale za 7,8 odsto, nakon što je njegov glavni dobavljač, "Spirit AeroSistems", najavio tronedeljni prinudni odmor za zaposlene angažovane na proizvodnji i podršci za Boingov program 737.

Indeks bojazni na Vol Stritu, CBOE, dostigao je najviši nivo od 15. maja, prenosi Tanjug.

Glavni indeksi Njujorške berze S&P 500 i Dau Džons potonuli su još sinoć nakon što je predsednik FED-a Džerom Pauel priznao da će biti potrebne godine da se milioni ljudi, koji su otpušteni zbog kovida, vrate na posao, iako je ponovio svoje obećanje da će podržati ekonomiju pogođenu krizom.

„Predsednik (FED-a) Pauel je bio prilično uzdržan i oprezan i to se prelilo danas na način razmišljanja na tržištu“, izjavio je Art Hogan, glavni tržišni strateg u Nacionalnoj komisiji za hartije od vrednosti u Njujorku.

Industrijski indeks Dau Džons je na prepodnevnom trgovanju u 10:01 po istočnoameričkom vremenu pao za 763,86 bodova, ili za 2,83 posto, na 26,226,13, poena, S&P 500 se spustio na 3.115,04 poena, izgubivši 75,11 bodova, odnosno 2,35 procenata, a tehnološki Nasdak Kompozit je potonuo za 183,63 poena, odnosno 1,83 odsto, na 9,836.71 poena.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala