Šta je sledeće: Hoće li Amerikanci „ustreliti” i Ben Hura zbog - robovlasništva

CC0 / vikipedija / Prohujalo s vihorom
Prohujalo s vihorom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka američke striming platforme HBO Maks da iz ponude izbaci kultni film „Prohujalo s vihorom”, navodno zbog rasističkog prikaza crnačkih likova, izazvala je burno negodovanje i rasprave na društvenim mrežama o tome da li je cenzura lek za rasizam i pravi put do političke korektnosti.

HBO se na privremeno izbacivanje Oskarom višestruko nagrađenog filma Viktora Fleminga iz 1939. godine, koji su punih osam decenija gledale i volele generacije širom sveta i čije se replike poput one „O tome ću misliti sutra“ i danas mogu čuti u svakodnevnim razgovorima, odlučio u svetlu antirasnih protesta širom Amerike zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Udar HBO na kultni film „Prohujalo s vihorom“

Prema oceni novinara Zorana Panovića ovakav potez američkog emitera i tretman filma za koji je, između ostalog, Oskara po prvi put dobila jedna Afroamerikanka (Heti Mekdenijel za sporednu žensku ulogu) je besmislen, a on sam je, kako navodi, uvek bio protiv takvih poteza.

„To bi bilo kao da zabranite „Gorski vijenac“ zbog mržnje prema islamu. Umetnička dela se stvaraju u određenim kontekstima i mislim da je teško tumačiti „Prohujalo sa vihorom“ u kontekstu aktuelnih događaja u Americi. Rasizam je stara američka tema, to je višedecenijska i višestoletna slika Amerike koja se  oslikava i kroz umetnička dela i na taj način i svedoči o prisustvu rasizma. Sa druge strane bilo bi jako glupo reći da je film „Prohujalo sa vihorom“ primarno rasistički, kao što bi bilo glupo reći da „Ben Hur“ populariše robovlasništvo“, kategoričan je Panović.

„Džoker” je jasnija paralela

Kako navodi, ako se negde već treba vući paralela sa kinematografijom onda se dešavanja u SAD mogu dovesti u vezu sa jednim filmskim ostvarenjem novijeg datuma. Protesti u Americi su, misli Panović, zapravo nastavak filma „Džoker“, koji je ove godine bio nominovan za Oskara za najbolji film. 

„Hoće li onda zabraniti „Džokera“? Pa upravo gde je stao „Džoker“ sa Hoakinom Finiksom nastavlja se ovo što se sada događa u Americi. On je stao u jednim nemirima, vrlo konfuznim, nejasno je da li su ti nemiri socijalni, rasni... Mi sada na američkim ulicama gledamo nastavak tog filma, pa mi je to što se tamo događa mnogo bliže „Džokeru“ nego filmu „Prohujalo sa vihorom“, kaže Panović.

A šta ćemo sa Đangom...

Komentarišući to što je HBO Maks-u zasmetalo, po svoj prilici, to što su u kultnom ostvarenju  „romantizovane strahote ropstva i glorifikovan predratni način života na američkom jugu”, kako je to u članku za Los Anđeles Tajms ocenio Džon Ridli, scenarista filma „12 godina ropstva“, Zoran Panović kaže da je to vrsta pritiska na svet.

„I u filmu „Đangova osveta“ Kventina Tarantina imate prikaz robova, čak i jednog roba koji je mnogo srećan jer je rob, crnac je ali mrzi crnce. Dakle, ako bukvalno tražite elemente rasizma možete to i naći, ali nije to poenta“, smatra naš sagovornik.

„Prohujalo sa vihorom“ je, naglašava Panović, veliki film jedne velike epohe.

„On oslikava jedno vreme sa svojim dobrim i lošim stranama, ali sigurno nije prepoznat kao rasistički film. To nije njegova primarna odrednica“, objašnjava on.

Bolje repriza „Nadzirača“ nego cenzura

Umesto cenzure, napominje novinar, HBO treba da se drži stvari koje su oni dobro uradili.

„Ima ostvarenja koja su, na neki način, anticipirala ovo što se dešava u Americi, poput „Nadzirača“, serije HBO-a koja je ove događaje anticipirala u pozitivnom smislu, antirasističkom. Ova serija je ekranizacija čuvenog stripa „Vočmen“, pomalo je kontroverzna i upravo pokazuje jednu Ameriku sa puno modernog rasizma, sa modernim Kju kluks klanom, takozvanom Sedmom konjičkom, gde Don Džonson fantastično glumi rasistu. Serija počinje neverovatnim rasnim pokoljom crnaca u Tulsi 1921. godine i u celini ima tu antirasističku komponentu dok prikazuje jednu alternativnu Ameriku u kojoj je čak predsednik bio Robert Redford“, kaže Panović.

Mnogo bi bolje bilo da je ovu seriju HBO reprizirao i naglasio je kao svetao primer antirasizma, nego što pribegava cenzuri dela poput „Prohujalo sa vihorom“, primećuje sagovornik Sputnjika.

Podsetimo, odluku da se privremeno ukine emitovanje klasika „Prohujalo sa vihorom“ portparol HBO Maks-a objasnio je time da je ovo ostvarenje „produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su, nažalost, oduvek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja istorijskog konteksta u kome je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza“.

“Prohujalo sa vihorom” osvojio je osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu i najboljeg reditelja. Zabeležio je rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala