Ruski političari: Amerika sprema totalni ekonomski rat protiv Rusije

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski političari smatraju da je najava uvođenja novih američkih sankcija početak totalnog ekonomskog rata protiv Rusije.

Po mišljenju senatora Alekseja Puškova, uvođenje sankcije koje predlažu republikanski kongresmeni značiće „totalni ekonomski rat protiv Rusije“.

On je napisao na tviteru da ograničenja koje Vašington pokušava da primeni protiv Moskve, predstavljaju „objavu rata“.

Njegova koleginica, senatorka Olga Kovitidi, nazvala je izveštaj kongresmena štetnim i okarakterisala ga kao provokaciju.

Ona je u izjavi za „Izvestija“ navela da Amerikancima nema ravnih u umeću da okrenu sve naopačke. Međutim, uoči predsedničkih izbora, političari su „prevazišli sami sebe“ u trci za vlašću, smatra Kovitidi.

Senatorka je dodala da je sada teško vreme, kada se u odnosima SAD i Kine primećuje istovremeno i rivalstvo i saradnja, dok predsednik Donald Tramp poziva Moskvu na G7. U isto vreme, radna grupa republikanaca ide svojim putem, predlažući pooštravanje mera za „američko poslovanje sa Rusijom, Iranom i Kinom“.

„Jedan svet pokušava da uništi drugi“

Kako je saopštio Sputnjiku politikolog Leonid Krutakov, Vašington pokušava da spase stari globalistički svet od raspada i promene centara moći. S tim u vezi, oni pokušavaju da nateraju druge države da igraju po njegovim pravilima.

U isto vreme, Moskva i Peking žele da grade odnose, zasnovane na međunarodnim bilateralnim dogovorima, što ne odgovara željama Vašingtona, ukazuje ekspert.

„Ti svetovi se međusobno ne podudaraju. Oni su izgrađeni na apsolutno protivrečnim principima, i jedno treba da uništi drugo“, rekao je on.

Po mišljenju Krutakove, inicijativa republikanaca pokazuje početak otvorene faze trgovinskog rata.

Juče su republikanci u Predstavničkom domu predstavili izveštaj u kojem se predlaže unošenje Rusije u spisak „država – sponzora terorizma“ zbog pružanja podrške Korpusu čuvara islamske revolucije u Iranu, pokretu „Hezbolah“, „Talibanu“ i „Ruskom carskom pokretu“ koje Vašington smatra terorističkom organizacijom. Moskva je više puta negirala ove optužbe.

Među predloženim merama je uvođenje sankcija naftnom sektoru, ograničenje kupovine ruskog suverenog duga, mere za isključenje države iz međubankarskog sistema SVIFT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala