Ruski ekspert: Tramp „igra na kartu Kine“ kako bi skrenuo pažnju sa haosa u SAD

© Foto : Youtube/Fox10 Phoenix/PrintscreenAmerički predsednik Donald Tramp obišao je predsedničku crkvu Svetog Džona oštećenu u protestima
Američki predsednik Donald Tramp obišao je predsedničku crkvu Svetog Džona oštećenu u protestima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dajući izjave protiv Kine, američki predsednik Donald Tramp pokušava da temu protesta u SAD stavi u drugi plan dnevnih vesti, a kako se približavaju predsednički izbori – sve više će „igrati na kartu Kine“, smatra glavni naučni saradnik Instututa za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka.
„Tramp je prekinuo (saradnju) sa Svetskom zdravstvenom ogranizacijom i izjavio da Hongkong nije autonomna teritorija – to je takođe vešto urađeno, jer je na taj način Tramp pokušao da stavi u zapećak naslove u novinama i televizijske emisije usredsređene na nerede koji se sada javljaju u američkim gradovima“, rekao je Vasiljev za kanal „Centralna televizija Kine“.

Prema njegovim rečima, čak i tokom protesta u Sjedinjenim Američkim Državama, Tramp je pokušao da „izgura“ kinesku tematiku u prvi plan, kako bi ona bila u žiži javnosti u vestima i da na taj način umanji tenzije unutrašnje tematike.

„Ovde čak i vidimo u kojoj meri se rasplamsava ‘kineska karta’ čak i toj varijanti. Mislim da će, što se više budu približavali izbori, ta karta će sve više dobijati na značaju. Ne zaboravite da Amerika ulazi u letnju sezonu, a leto je vreme odmora i opuštanja. Politička aktivnost će, u jednom ili drugom obliku, utihnuti sa stanovišta predizborne kampanje. Međutim, na jesen ona već može da se pokrene u skladu sa celokupnim programom. Ovde uvek treba da postoji mnogo spremljenih planova za igranje na ‘kinesku kartu’“, dodao je on.

Dečko sa zastavama Kine i Amerike - Sputnik Srbija
Novi front u sukobu Kine i Amerike: Borba za kontrolu koja može da promeni svetske tokove novca

Podsetimo, predsednički izbori u SAD biće održani 3. novembra 2020. godine.

Američko-kineski odnosi proteklih meseci su se uzburkali usled napetosti oko pandemije virusa korona i poteza Pekinga da Hongkongu nametne novo zakonodavstvo o nacionalnoj bezbednosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala