Rusija: Rumunija nema sopstveno mišljenje

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaKremaljski dvorac u Moskvi
Kremaljski dvorac u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Namera Rumunije da svrsta Rusiju na spisak nacionalnih pretnji može da se objasni željom da se ojača prisustvo Amerike i NATO u Crnom moru, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rumunija je nedavno, prvi put nakon Drugog svetskog rata, proglasila Rusiju neprijateljskom državom, pokazuje strategija nacionalne odbrane zemlje.

U dokumentu se govori o „agresivnosti“ Moskve koja, navodno, pokušava da se umeša u poslove regiona. Između ostalog, vlasti posebno navode njene „hibridne akcije“ za militarizaciju crnomorskog regiona, koje prvi put krše međunarodno pravo. Tvrdi se da zbog toga mogu nastati oružani konflikti.

„Očigledno, nova verzija rumunske strategije biće upotrebljena za jačanje vojnog prisustva SAD i NATO u Crnom moru. Na taj način Bukurešt, umesto da bude, kako sami kažu, ‘izvoznik stabilnosti’, daje svoj doprinos daljem rastu napetosti i nepoverenja u regionu“, rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Osvrćući se na navode autora dokumenta da pogoršanje odnosa između Rusije i NATO predstavlja izazov za nacionalnu bezbednost Rumunije, drugih država EU i NATO u crnomorskom regionu, ona je rekla da je važno konstatovati ko je doprineo pogoršanju i ne optuživati Rusiju.

Ona je, međutim, primetila da svrstavanje Rusije u izvore globalnih problema nije ništa novo u politici zapadnih zemalja.

Činjenica da se u Bukureštu koriste metodom plagijata samo potvrđuje, navela je ona, deficit samostalnog mišljenja kod rumunskih političara i spremnost da, po cenu sopstvenih interesa, razmatraju tuđe konfrontacione ideje u odnosu prema Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala