Moskva: Nemačka nije predočila dokaze o krivici Rusije za sajber napad na Bundestag

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Vladimir Titov izjavio je da nemačko Ministarstvo nije predočilo ambasadoru Rusije u Berlinu dokaze da je Moskva kriva za sajber napad na Bundestag.

Sajber napad dogodio se 2015. godine a portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova nedavno je rekla da Berlin ima dokaze da je krivac za hakerski napad na Bundestag radio za Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GRU).

Glavni tužilac Nemačke izdao je u maju nalog za hapšenje državljanina Rusije Dmitrija Badina s tim u vezi, a Berlin je zapretio da će primeniti sankcije EU protiv Rusije.

U vezi sa ovim slučajem u Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke krajem maja bio je pozvan ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev.

„Za sve ovo dugo vreme nemačke vlasti nisu predočile nikakve dokaze naše krivice. Nisu ih izneli ni našem ambasadoru“, rekao je Titov u intervjuu za RIA Novosti.

Titov je dodao da je Moskva više puta predlagala da se na osnovu činjenica ovaj slučaj razmotri u okviru bilateralnih odnosa ali je Nemačka taj razgovor stalno izbegavala.

Kako je istakao, ako Nemačka ima dokaze, koji su stigli iz Amerike, o tome ko je kriv za sajber napad na Bundestag Rusija je spremna da ih razmotri.

„Ali, neiznošenje tih dokaza smatraćemo kao neosnovane optužbe na naš račun“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala